неделя, 3 април 2011 г.

Министър: Трябва да станем непушаческа България

dnes.dir.bg
Стефан Константинов: Мисля, че обществото е узряло и повечето хора са на моя страна. © снимка: Sofia Photo Agency

Искаме тотална забрана за пушене и трябва да се превърнем в непушаческа България. Това каза пред БНР министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов.

На второ място сме след Гърция по брой на пушачите и на първо място в ЕС на хората, които пушат между 15 и 20 години, допълни Константинов.

Пушачите са хора, на които трябва да се помогне и не искам да им ограничавам свободите, а да им подобря здравето, подчерта здравният министър.

Има достатъчно администрация и тя трябва да си заслужава парите. Проверили сме над 27 000 обекта и проверките ще продължат. Казал съм на инспекторите да правят повторни проверки даже и в кратки срокове, след като са направили проверка за първи път, уточни Константинов.

Хората си мислят, че след като изтече работният ден, няма кой да ги проверява за пушенето, но ако някой си мисли, че в държавите от Западна Европа всички порядки са станали, защото хората са били съзнателни, просто се лъже, всичко е въпрос на контрол, категоричен бе здравният министър.

Тази дискусия за пушенето се води от много години. Не бива да отлагаме вземането на решения, които се вземат в много държави от ЕС. Защо хората насила трябва да се разболяват, говоря за непушачите, попита здравният министър.

Мисля, че обществото е узряло и повечето хора са на моя страна за въвеждане на забраната по-скоро, заяви Константинов.

За спешната помощ здравният министър каза, че след 1-2 години може би държавата ще бъде по-добре и ще се закупи каквото трябва. Броят на лекарите в последните 10 години стои константен. Има застаряване на населението, но затова, че по 100 лекари на час напускали страната ни, не може да се говори, каза още Стефан Константинов.

Няма коментари:

Публикуване на коментар