събота, 9 април 2011 г.

Наши учени разработват сателит за бедствия

obekti.bg
Под водещото ръководство на български учени се разработва и проектира малък балкански сателит „Балкан САТ”.

Това заяви проф. д.т.н. инж. Гаро Мардиросян, научен секретар в Института за космически и слънчево-земни изследвания в БАН, по време на отбелязване 50-годишнината от честването полета на Юрий Гагарин във Варна, предаде репортер на радио „Фокус” – Варна .

Това е микросателит, а използването на такъв вид спътници се е оказало много ефективно и икономично, за разлика от тези сателити, които тежат по няколкостотин килограма, тон, а понякога и повече.

Специално този сателит има рязко очертано практическо приложение и практическа насоченост – за дистанционно изследване на земята и за откриване, следене развитието и контрол на природни бедствия.

Проф. Мардиросян каза, че става въпрос за някои видове бедствия като наводнения, горски пожари и др. Този сателит според него ще има точна насоченост, без да има претенции за някакви научни открития, но създаването му несъмнено би било много полезно.

Сателитът е трябвало да бъде изстрелян от Русия през 2012 година, но поради технически причини това се е отложило. Сумата, необходима за сателита, възлиза на 500 000 евро.

1 коментар:

  1. Точно за подобни съоръжения е хубаво да се влагат парите.В неща, които биха ни били от полза и биха предотвратили нежелани бедствия и хора, които да не могат да се измъкнат.Всеки един от нас трябва да е запознат с някои основни действия в случай на бедствие, когато всички членове на семейството са извън дома – на работа, училище и т.н. Прибиране вкъщи, взимане на децата, среща на уговорено място, ако домът е недостъпен и т.н.Все действия, които трябва да могат да се извършват без никаква паника.Виждаме днес какво става от тези поройни дъждове.Дано успеят да създадът сателит, който да ги вижда по от рано .

    ОтговорИзтриване