петък, 8 април 2011 г.

Kлиматът влияе върху тектонските плочи

sinoptik.bg
Учени установиха връзка между зачестяващите климатични промени и движението на тектоничните плочи, което може да разкрие причината за големите земни трусове напоследък.

Разбирането защо тези плочи променят посоката и скоростта си е ключово за "разгадаването" на големите сеизмични събития - като земетресението в Япония миналия месец, при което земната ос се измести с няколко сантиметра, илитруса в Нова Зеландия през февруари, отбелязва АФП.

Екип от австралийски, френски и германски учени е установил, че засилването на индийските мусони, например, е ускорило движението на индийската тектонска плоча през последните 10 млн. години с почти 20%.

Учените отбелязват, че отдавна се знае за влиянието на движещите се тектонски плочи (които създават океански падини и планински вериги от порядъка на Андите и Тибет) върху климата, но това е първото изследване, което установява и обратната връзка.

Те обаче подчертават, че това не доказва, че глобалното затопляне ще се изрази във все по-чести и по-силни земетресения по света. Съответните промени щели да се развият за милиони години.

Европа трябва да се подготви да посреща чести суши и наводнения в резултат на климатичните промени, предупреди вчера член на Международната експертна група на ООН за развитието на климата (МЕГЛ).

"Климатичните промени ще поставят пред Европа два сериозни проблема, свързани с водата: засилване на дефицита й в южната част на континента и зачестяване на наводненията в други части", обясни на пресконференция Збигнев Кунджевич, автор на частта от докладите на МЕГЛ, отнасяща се до водните ресурси.

Според него сегашните методи на управление на водите не са достатъчно адекватни, за да се намалят негативните последици от климатичните промени.

По думите му Южна Европа вероятно ще пострада повече, отколкото северната й част и проучванията вече показват как там периодите на високи температури и засушавания зачестяват и стават по-продължителни, което води до недостиг на вода в тези райони.

Най-сериозно ще пострада земеделието, но и електроенергията от ВЕЦ ще намалее с 20% до 50 на сто.

Ще се увеличи и замърсяването на водата.

Успоредно с това климатичните промени ще доведат до по-интензивни дъждовни сезони, с което ще се увеличат рисковете от внезапни наводнения, каквито бяха регистрирани през август 2002 г. в Източна Европа.

1 коментар:

  1. От две години обсебени нарочно наркоманизирани и пси препрограмирани американски негодници пробват увреждания на климата вкл целенасочени .Като миналата година освен стационарни установки в Аляска се опитаха да доставят в рискови региони и мобилни в контейнери. Тези експерименти подава проучване на резонанса на последните 90 часови земетресения от Токио до Лос Анджелис през Европа са пренапрегнали редица много трудно стабилизирани контактни зони между плочи,

    Йордан Йорданов инж.геолог belimex@mail.bg

    ОтговорИзтриване