събота, 13 ноември 2010 г.

Светлина и шум в небето над Балканите

Метеор над Македония през август 2010 г.

Жителите в южната част на Сърбия са били обезпокоени от ярка светлина и шум миналата нощ, които според медиите в страната вероятно са били причинени от падащ метеор. На странното явлението са станали свидетели и жители на Северна Македония и Югоизточно Косово, посочва агенция МИА.

Част от космическото тяло е паднало в района на Гръделичката клисура в Южна Сърбия. Очевидци твърдят, че са видели светещ обект да се спуска над Сараевския мост на входа на клисурата. Заслепяващата светлина била съпроводена от оглушителен шум, според РТС.

Регионалните информационни центрове в Ниш и Вране съобщиха, че става дума за метеор, който преминал звуковата бариера над село Сурдулица и продължил към Буяновац, където срещат границите на Сърбия, Македония и Косово. Не е ясно дали метеорът е стигнал до земята или се е разпаднал във въздуха. Според астронома Милан Джелич над района най-вероятно е наблюдавано падането на болид.

Ярко светещо огнено кълбо е било забелязано тази нощ и над Гърция, съобщава гръцката агенция АНА-МПА. Явлението е било наблюдавано в централната област Лариса и от град Халкида на о-в Евбея по крайбрежието чак до Северна Гърция, предизвиквайки паника сред населението, съобщават очевидци.

Няма коментари:

Публикуване на коментар