понеделник, 15 ноември 2010 г.

Мистериозна 20-метрова дупка зейна край Неделино

20-метрова дупка зейна, след като мъж от родопското село Неделино извадил един дънер. Все още никой не може да прецени от какво се е образувала дупката, която е с диаметър по-малко от два метра и с гладки стени. Местната администрация ще се обърне към спелеолози, които да установят как е възникнала.

"Мислех, че ще изскочи делва със злато, когато вадех дънера, а то излезе пещера", шегува се Митко Манолов от Неделино.

Пенсионерът отвори огромна дупка в горския си имот в местността Манолови колиби на 3-4 километра от града, докато откъртваше дънера на отсечен преди това дъб.

"Дървото, което е поне на един век, го отсякох преди 10-ина години. Онзи ден реших да изкарам и дънера за дърва за зимата. Когато го напънах и изтръгнах, първо видях дупка колкото футболна топка, след това зейна още по-голяма.

Успях със сетни усилия да спася дънера - да не пропадне вътре и да не ме повлече и мене в тъмното", разказва Манолов.

"Жената беше наблизо, обаче ако бях паднал вътре - край, щях да съм напълно изчезнал. И да ме издирват, нямаше да ме намерят", спомня си пенсионерът.

"Дупката на Манолов" обаче нагорещи страстите в Неделино. Мнозина му подмятат, че е намерил имане, а чак след като го измъкнал, се обадил в общината.

"Имал е късмет, че дънерът не го е дръпнал със себе си надолу. Когато го е къртил, се е намирал на здравата страна на отвора", казва зам.-кметът на Неделино Александър Нейчев.

Сащисаният пенсионер още тогава бръкнал с дръжка на гребло в дупката. После намерил някакво въже, вързал в края му камък и го пуснал в зейналия отвор, широк 1,5 м. Не намерил обаче дъното.

"5-6 метра беше дълго въжето, но не опря в нищо. И тогава вече се уплаших - какво щеше да се случи, ако бях паднал”, споделя Манолов.

Той започнал да си мисли, че това е леговище на животни, и метнал няколко камъка. След като нищо не изскочило, през главата му минала мисълта, че става дума може би за маскиран стар масов гроб.

Чувал, че навремето турците са търсили такива дупки и хвърляли в тях жертвите си при масови кланета.

Съвсем наблизо е старият римски мост, който местните наричат Турчин мост. Според легендата жителите на някогашното село и махалите му са били докарани на моста. Еничарите с извадени ятагани застанали като жива стена, а неделинци били заставени да минат един след друг от левия на десния бряг на реката. Там ги чакала голяма купчина фесове и чалми. Поверието разказва как множество глави били отсечени и хвърлени във водите на реката.

Манолов решил да спре с разсъжденията и на сутринта съобщил в общината какво е намерил.

"Мислех, че ще ми се смеят, ама се уплаших да не пострада някой авджия в дупката, защото там ходят на лов, и след това аз да се чувствам виновен", признава пенсионираният шофьор.

Кметът Илия Вълчев се обадил лично на телефон 112. Трима спасители алпинисти от Гражданска защита дошли на мястото. Единият от тях се спуснал в дупката на 24 метра дълбочина.

Той обаче също не стигна до дъното й, разказва кметът. Чул шум на вода вътре, а стените били от много гладък камък. Затова се предполага, че отдолу тече подземна река.

С фенер се виждали стъпало, цепнатина и сив камък.

"На мен обаче ми е интересно толкова земя къде е потънала. Там никога не е имало рудници, затова не може да е от някакви мини", диви се Манолов.

Според неговите изчисления, за да се запълни само основният отвор, без да се броят цепнатините, ще трябват поне 20-25 камиона пръст.

Имотът на Митко Манолов е от 3,5 декара, в него има и вила. Години наред фамилията му е щъкала в района и никой не е пропадал.

"Ако намерят пещера или там каквото излезе, и им е интересно, общината да ми плати обезщетение - давам част от имота си, за да идват туристи”, казва Манолов.

По предварителни данни новооткритата пещера се смята за доста голяма. Местните се чудят как дъбът е седял на входа й и е криел отвора години наред с коренищата си.

"20 см пръст са държали дървото над дупката. Коренищата му са се простирали около ямата, та са криели всичко. Странна, много странна работа", диви се Манолов.

Родопчанинът си обяснява това с особеностите на дъба - според него той е вековен, защото за 10 години откакто е отрязан, не е изгнил. Отвътре пък бил кух, което също говорело за преклонната му възраст. По принцип всеки дъб е с дълбока и голяма коренова система и това обяснявало факта, че е скрил огромната яма.

След като от Гражданска защита разчистили, се отворила дупка, широка колкото геран. Вътре пък отворът се разпростирал до 2-3 метра.

Манолов не смята, че дупката е издълбана от вода, защото наблизо нямало откъде да се стече.

Алпинистите обаче чули шум на вода. На силния фенер се видяла и голяма цепнатина, която можела да води и до по-обширни празни пространства. Така разсъждава пенсионерът. И продължава да се диви на природния феномен.

В Неделино Маноловата дупка вече е основна тема за дискусии. Покрай случката се разказват различни истории за намерени съкровища в района.

На маса се носи като виц как по соцвремената хора от Старцево намерили имане, обаче милиционерите им го взели.

Откривателите тогава яли и бой, защото униформените сметнали, че са заделили нещо и за себе си.

На Маноловата дупка сега има ограждения. Общината е обезопасила входа й - общо около 20 кв. метра с телена мрежа, за да не падне човек или животно вътре. Сега се очаква тя да предизвика интереса на пещерняците.

Миналата година студенти от Софийския университет са обхождали същия район, но не се натъкнали на подобни образувания.

"Общината няма да пожали средства, ще поканим екип от спелеолози да проучи щателно цялата местност и в частност откритата от Манолов пещера.

Ако е подходяща за туристически обект, ще го разработим, тъй като на територията ни липсват такива", заканва се кметът Илия Вълчев.

Край града има още една пещера, която не е пригодена за посещение. Картирана е в края на 80-те години.

Входът на Годумовата, или Водната, пещера е заприщен от огромен камък. В нея има сравнително малко вторични образувания от сталагмити и сталактити, влиза се трудно.

17 коментара:

  1. Скапаняци. какви турци какви фесове?
    Ебати и фалшивите митове сътворявате. как може да вярвате във такава чермна фантазия?
    Турците никога не са правили подобни кланета , подобни сцени с фесове освен по време на битки.
    И що не пишете примерно за геноцида срещу помаците през 1912 г а сте се заслепили само в такива дупки с митични трупове с чалми?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. i proveri 6te 4ue6 li turski v nedelino ;)ako pred men prikazva6e taka 6tqh da ti rezna edin i da ti razbiq mocunata

      Изтриване
    2. Анонимни човече, ти самият обитаваш в тази средновековна легенда и никак не реагираш като положителния герой.

      Напомням, че живеем през ХХІ век и се намираме в Европейския съюз.

      Ти да не си изпълзял от въпросната дупка, та си толкова неадекватен?

      Изтриване
    3. Всички неделинци май са побойници и насилници.Глупаво и смешно е големи хора да се държат така.Дано някога попият малко от културата по света

      Изтриване
  2. Не забелязвам скапаняци. Тук се споменава една легенда. Тя съществува каквато е и независимо от моето или Вашето одобрение. Разказът е автентичен. Не е моя работа да изяснявам кой прав - кой крив, но едно знам: трябва смело да изразяваме себе си.

    Човекът живее с тези представи, получени от предците му по някаква причина. Те така са ги изживели и предали на потомството. Кой може да ги упрекне?

    Ако имате желание, споделете и Вие Вашите представи, на които имате абсолютно същото право.

    ОтговорИзтриване
  3. fal6iva ti e predstavata pedal skapan ne komentirai ne6ta za koito ne si informiran ! primerno az znam 4e maikati e kurva1

    ОтговорИзтриване
  4. ne e vqrno 4e legendata e fal6iva.... togava sme bili pot tyrsko robstvo moje da e imalo nqkakvo vastanie ili tyrcite da sa iskali da minemm pot tqhna vqra i zatova da sa go napravili !!! moje dori da e istina ....

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. През 15 век ,когато турците настъпили в днешните български земи християнските семейства били подложени на жестоки мъчения.Имало е такава насилствена ислямизация и тези,които не са се подчинявали на турската власт били убивани или попадали под най-унизителното наименование рая-гяури !

      Изтриване
  5. taq dupka she e napalnq s barut maikati she eba pak na toq pensioner magareto she go metna vatre i negoviq vnuk kristofur rusev

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. хахаха нещо си се объркал.Преди да пишеш нещо първо се поинтересувай от факти,а Кристофър Русев няма нищо общо с този човек.Затвори си устата и спри да плюеш хората,защото именно от такива боклуци като теб ,България пропада ,и това ,че си анонимен не ми пречи да разбера кой си и тогава теб ще напълня с барут !!!

      Изтриване
  6. Анонимен, защо си толкова озлобен? Може би се срамуваш от нещо в историята на своите предци, не искаш да го признаеш и си готов да постъпваш като тях, за да скриеш истината?

    Напразно, истината лъсва именно в дивашката ти агресивност и пълна липса на елементарна цивилизованост в изразните средства.

    ОтговорИзтриване
  7. Мръсни гадни гнусни миризливи мазни турци!
    Свине долни!
    Не стига че са ни клали в България, не стига че са клали арменците 7 века, не стига че сега избиват сума ти кюрди, но и имат гадната подла наглост да отричат историята.
    Всички турци които псуват под статията да си бягат в миризливия коптор прехвален. Тук няма място за вас - гадни мюсюлмани - свине миризливи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Моля да не се обиждат хората на етническа, верска или друга основа. Като цяло турците са трудолюбиви и честни хора, каквито сме и повечето българи. Еднакво недопустими са обидите и нетърпимостта към чуждото мнение и от двете страни.
      Добрите хора са от всички националности и няма какво да делим. Който иска нека изяснява историческите факти, но моля, без обиди!

      Изтриване
  8. e,tova e balgarskia mantalitet..nama drug.savzemete se xora..tova e cast ot istoriata ni .ne badete tolkova prosti.ne cetete li za balgaria-opoznai rodinata si ,za da a obikneh

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не, това е "Родопския манталитет" - да реагират така емоционално и да се "палят" за глупости. Дали сме християни, мюсюлмани, будисти или др., навсякъде си има "мърша".Може би родопчаните реагират и действат доста по-импулсивно и необмислено от хората от другите региони в страната. Търпение,смирение,уважение - непознати думи... Тъжно!

      Изтриване
  9. Земята на която стъпваме е толкова потайна и мистериозна, че можем да си мислим, че вече почти всичко сме опознали , но в този момент бум и едно една огромна дупка се появява на сред нищото.Много ви благодаря за тази статия.Гледам новини, но за нея нищо не чух. Важно е да започнем да живеем малко по екологично и същевременно да пазим природата, понеже виждаме какво може да стане ако тя се разгневи.

    ОтговорИзтриване