вторник, 14 декември 2010 г.

Укрепват свлачище в Чипровци

Най-после са намерени пари за проектиране на укрепителни съоръжения на свлачището в Чипровци

Появилото се преди години свлачище в Чипровци ще бъде укрепено, съобщиха от общината в балканското градче. Кметът Захарин Замфиров е подписал договор с Министерството на регионалното развитие и благоустройството за 60 000 лв., с които да бъде изготвен инвестиционен проект за укрепването. След това ще започне изграждането на преградни стени, които да спрат движението на земните маси.

Свлачището се е появило за пръв път преди 25 години. Последно земята е започнала да се свлича преди четири. Оттогава общината всяка година кандидатства за средства от различни фондове, но така и не е получила пари.

Свлачището се намира в новия квартал, отляво на пътя при влизане в града. Площта на проблемния участък е 150 дка. Земните пластове от възвишенията на Западна Стара планина се смъкват по посока към главния път на Чипровци. Те застрашават и намиращите се в квартала нови къщи. “Живеещите в тях са обезпокоени и приемат отпускането на средства за свлачището с голямо удовлетворение”, казаха от общината.

Ако проектът бъде представен в кратки срокове, още в средата на следващата година може да започнат строителните укрепителни дейности. За тях ще бъдат нужни между 2 и 4 млн. лв., пресмятат в общината.
Цвета ИВАНОВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар