сряда, 15 декември 2010 г.

Българският гейзер

Автор: alexooo
Гейзерът на фона на Верила

В Европа страната с най-много гейзери е Исландия. Горещата вода, идваща от земните дълбини, пулсира и подскача на метри над земята. Ако имате желание може да си сварите яйца на нея. Оказа се, че в континентална Европа има само един действащ гейзер и той се намира в България.

В събота и неделя решихме да се поразходим до Рилските езера. Трябваше да изчакаме нашите приятели в Сапарева баня. За пръв път пия кафе там и най неочаквано за мен, в центъра на градчето имаше табела: "За гейзера". /стана ми едно такова исландско:-)/. Знаех, че тук са най-горещите минерални извори в Европа /103 градуса/, но не знаех че има действащ гейзер.

Подскоците му са около метър, но се оказа че били най-ритмичните на континента, на всеки 5 секунди.

Освен гейзера в градчето има стара църква "Свети Николай", с много интересна история, от 13 век.

Тук е бил важният античен град Германея /от там е и името на река Джерман/. В двора на църквата има няколко римски колони. Друго много интересно /поне за мен/, че Германея е родното място на пълководеца Велизарий. Най-голямо разширение Византийската империя е имала при Юстиниян II. Достигала е от Мароко до Персийския залив. Велизарий е бил пълководецът на този император, т.е. може да се каже че в Германея е роден Суворов или Наполеон на 1-то хилядолетие.

Няма коментари:

Публикуване на коментар