понеделник, 13 декември 2010 г.

Меричлери продължава да пие от водоноски

КРОСС

Заповедта за забрана на питейната вода за консумация в Меричлери заради завишеното съдържание на арсен ще бъде отменена едва когато количествата на този химически елемент влязат в норма , категоричен е директорът на РИОКОЗ в Хасково д-р Делчо Янев. Той уточни, че до 2001 г нормативната уредба у нас е позволявала съдържание до 50 микрограма на литър . Корекцията- 10 микрограма на литър- е направена след препоръка на Световната здравна организация, предаде кореспондентът на Информационна агенция КРОСС.

По принцип изследвания за съдържание на тежки метали в питейната вода се правят веднъж годишно. Сега, въпреки финансовите проблеми на РИОКОЗ, са извършени достатъчен брой изследвания. От май до 9 декември, когато бе спряно ползването на вода в град Меричлери и село Великан, община Димитровград, арсенът е показвал променливи стойности, достигайки 2,5 пъти увеличение. Според д-р Янев наличието на нетипичния метал във водата на тези селища се дължи на природни дадености, на процес на минерализация. Точният тип на арсена, единият от които е по-токсичен, ще бъде определен с професионалната помощ на Софийския университет и Висшия химико-технологичен институт. Най-ефикасни са пречиствателните съоръжения, смятат специалистите. Населението е предупредено, че лечебният минерален извор на Меричлери не е алтернатива за питейни нужди, тъй като той е още по-опасен: съдържанието на арсен е 3 пъти над нормалното.

Докато община Димитровград и ВиК дружеството обмислят радикално решаване на проблема, което е свързано и с финансови средства, населението ще ползва вода за пиене и за готвене от водоноски. Разходите за доставянето се поемат от ВиК, в чиито задължения влиза и извършването на мониторинг на водата, както и информиране на потребителите при отклонения, създаващи риск за здравето.

Бърза бе реакцията на ВиК-Хасково, след като стана ясно, че с арсен над допустимото съдържа е и водата в село Татарево, община Минерални бани. Два дни там хората също разчитаха на водоноски. Екип на водното дружество свърза водопровода на Минерални бани със стар водопровод за Татарево и водата потече по трасето. Очакват се резултатите от днешните проби и утре нормалното водоснабдяване може да бъде възобновено. Разработва се и нова помпена станция край Татарево, за която обаче са нужни инвестиции.

Няма коментари:

Публикуване на коментар