понеделник, 13 декември 2010 г.

Марина Димитров – най-добрият млад учен в САЩ

bgnauka.com
Марина Димитров - българска ученичка в Америка, през последните три години е участвала с нарастващ успех в конкурсите на ”Discovery channel” за най-добър млад учен.

В състезанието за гимназисти тя е достигнала до щатския полуфинал (в щата Монтана) през 2008 г., a през 2009 г. станала абсолютен шампион на САЩ. Темата на първото състезание била „Космосът”, а на второто – „Науката във всекидневието”. През 2010 г. трябвало да бъде построена висока и стабилна кула от канцеларски материали, върху която е поставено яйце. Уловката се състояла в това, че повърхността под кулата е вибрираща и имитира земетресение.

Опитайте се дa познаете чие яйце се е задържало най-дълго време на върха на кулата! (Ще ви подскажа – заложете на нашето момиче и няма да сгрешите!)

Ученичката е била наградена с автобусна обиколка на Ню Йорк, с тридневно посещение в „3М” - научен център, разработващ високотехнологични канцеларски продукти (http://solutions.3m.com/wps/portal/3M/bg_BG/World/Wide/), с посещение на астрономическа обсерватория, със среща с конгресмени, ръководещи комисии по науката и технологиите, със среща с министъра на образованието на САЩ – Арни Холдън, с държавни облигации за 50 000 долара, и накрая - с канцеларски консумативи от фирмата 3М – спонсор на конкурсите.

Разбира се, за нея най-интересни са били срещите с едни от най-добрите учени на света, които й разказвали за Вселената, за ДНК-изследванията, за биотехнологиите, за нанотехнологиите, за 3-D технологиите... Много й харесали наблюденията с телескоп и с електронен микроскоп. Много й допаднала и обиколката на различни музеи.

През тази година тя е държала реч по време на научната конференция „Разшири своя хоризонт!”, предназначена да въведе учениците в дебрите на науката и в професията на научния работник.

Марина Димитрова е на 17 години, родителите й са български учени, а тя говори чудесен български език.

Семейството й ще трябва да се премести в щата Вашингтон, където тя ще учи в специализирано училище за млади таланти. Марина е силно амбицирана да спечели още много награди и се радва, че новото й училище е инкубатор за победители в различни научни и технологични конкурси за ученици.

Тя споделя, че обича природата и животните, че се интересува от биология, химия, астрономия, космология… Занимава се с куп извънкласни дейности – свири на виолончело, занимава се с рисуване, с техническо чертане, с роботика, посещава курс по природни науки…

Как е решила да участва в конкурсите?
Идеята й хрумнала, докато гледала предаването „Ловци на митове” по телевизионния канал ”Дискавъри”.

Кои са любимите й учебни предмети в училище?
Математиката и… науката. (Изненада, изненада!)

Каква професия иска да овладее?
Тя все още не е решила. Сигурно ще е нещо, свързано с много наука. Може би… морска биология или… математика. (О, изненада!).

До какъв извод е стигнала след участията си в научните състезания?
Че тиксото е много полезен предмет; с него могат да се направят най-различни неща. Че забавлението е много съществена част от научните занимания.

Превел: Неделин Бояджиев
http://www.youngscientistchallenge.com/finalistvideo09.cfm?entryguid=50a5784f-1438-bbfa-60ea-ff354fc21752/

http://www.bozemandailychronicle.com/news/article_ddbf8340-45c8-11df-840b-001cc4c002e0.html

http://www.youngscientistchallenge.com/checkitout/trips/marina-gm.html

http://blog.discoveryeducation.com/blog/2009/10/07/congrats-to-the-2009-americas-top-young-scientist/

http://www.daylife.com/photo/03GY6UX1Lb2cS
Марина Димитров, осмокласничка в средно училище Sacajawea в Боузман, Монтана, е Най-дбрият млад учен на Америка и получи 50 000 $ в облигации на САЩ ($ 25 000 парична стойност) за победител на 11-тите годишни състезания на Дискавъри за млади учени. Димитров демонстрира научните иновации и творчество чрез серия от предизвикателства, включително премахването на графити от копия на икони.

Няма коментари:

Публикуване на коментар