сряда, 15 декември 2010 г.

"Союз ТМА-20" с новия екипаж за МКС тръгва тази вечер

dnes.bg
Корабът е в пълна готовност на стартовия комплекс на Байконур
"Союз ТМА-20" на стартовата площадка на космодрума Байконур. Снимка: NASA/Carla Cioffi

Стартът на пилотирания космически кораб "Союз ТМА-20" с новата експедиция за Международната космическа станция е планиран за сряда в 22,09 ч. московско време (21,09 българско) от космодрума Байконур с ракета носител „Союз“, съобщава за РИА Новости представител на Центъра за управление на полети.

В основния екипаж влизат командирът на кораба – руският космонавт Дмитрий Кондратев, и бординженерите – астронавтът на Европейската космическа агенция, италианецът Паоло Несполи, и американската астронавтка Катрин Колман.

Тяхната орбитална командировка на МКС ще продължи около половин година. След прекратяването на полетите на совалките следващата година руските кораби „Союз“ ще останат единственото средство за превоз на екипажи на МКС в близките години.

За Кондратев това ще бъде първият космически полет. В актива на Несполи вече има един космически рейс в качеството на специалист на полета на совалката „Дискавъри“ по програмата на МКС през есента на 2007 г.

Колман е участвала в два полета на совалката „Колумбия“ – през есента на 1995 г. по програмата Spacelab и лятото на 1999 г. по разполагане на рентгеновата обсерватория „Чандра“. На предстартовата пресконференция Катрин Колман посвири на флейта по молба на журналистите. Тя ще вземе инструмента със себе си на МКС с намерението да разнообразява живота на космонавтите на станцията с музика.

Скачването на космическия кораб с МКС се планира за 17 декември в 23,12 ч. московско време (22,12 българско) на автоматичен режим. Изпитанията на космическия кораб "Союз ТМА-20", който ще закара новия екипаж на МКС, са потвърдили пълната му готовност за полет, съобщава президентът на РКК „Енергия“ Виталий Лопота.

Спускаемият апарат на космическия кораб беше повреден през октомври при транспортиране. Забележките по транспортния контейнер и кораба "Союз ТМА-20" бяха направени при неговото разтоварване след пристигането му с влак от РКК „Енергия“ на космодрума Байконур.

Корабът беше изпратен обратно в РКК „Енергия“, където беше диагностициран и ремонтиран и без произшествия беше върнат обратно на космодрума и поставен на стартовия комплекс.

Няма коментари:

Публикуване на коментар