понеделник, 13 декември 2010 г.

Сатурновите пръстени били резултат от космическо "убийство"

btv.bg/news
Снимка: sxc.hu

Произходът на сатурновите пръстени вероятно е свързан с космическо "убийство", сочат резултатите от ново изследване, цитирани от Асошиейтед прес.

Жертвата е неизвестна сатурнова луна, изчезнала преди около 4,5 милиарда години.

Заподозреният в "убийството" е диск от водород, обгръщал Сатурн, когато са се сформирали неговите десетки луни. Причината за смъртта е сблъсък със Сатурн. Впечатляващите цветни пръстени са единственото доказателство, останало от този сблъсък. Докато въпросната луна е извършвала своите спираловидни движения, Сатурн е отнел от външния й слой лед, от който са се сформирали пръстените.

Сатурн е бил съучастник и това е допринесло за създаването на пръстените, заяви ръководителката на изследването Робин Канъп от Югозападния изследователски институт в Боулдър, Колорадо.

Мистерията, свързана с пръстените на Сатурн, от векове озадачава учените, припомни астрономът Джо Бърнс от Корнелския университет, който не е участвал в изследването.

Една от водещите теории гласи, че луни на Сатурн са се блъснали една в друга или астероид се е блъснал в някои от тях, образувайки отломки, от които са се сформирали пръстените. Проблемът се състои в това, че сатурновите луни са съставени наполовина от лед и наполовина от скали, а характерните 7 пръстена на планетата - до 95 и дори до 100 процента от лед. Ако пръстените бяха сформирани от сблъсък между луни или от сблъсък на астероид с луна, скалното съдържание на пръстените щеше да е по-голямо. Нещо трябва да е отнело външния слой лед от голяма луна, увери Робин Канъп.

Според нейната теория всичко е започнало преди милиарди години, когато са се сформирали луни на планети. Голям диск от водород е циркулирал около Сатурн и това е помогнало да се сформират и да се унищожат луни. Големи вътрешни луни вероятно често са се блъскали в планетата, тласкани от диск от газ. Тези спираловидни движения са продължили около 10 000 години, а ключът към опознаване произхода на пръстените е да се разбере какво се е случило с луните през този период. Според компютърен модел, съставен от Канъп, Сатурн е отнел лед от голяма луна, от който са се образували пръстени. Първоначално пръстените са били между 10 и 100 пъти по-големи от сегашните. След време обаче се получило срастване на лед от външните пръстени и се образували малки вътрешни луни. Така онова, което първоначално са били луни, се превърнало в пръстени и след това в нови луни.

Луните на Сатурн са 62. 53 от тях имат названия.

Теорията обаче не обяснява произхода на пръстените на други планети в Слънчевата система, като например Юпитер, Нептун и Уран. Пръстените и съдържащите голямо количество лед вътрешни луни са последните оцелели останки от изчезналата луна, отбеляза Канъп.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър".

Няма коментари:

Публикуване на коментар