сряда, 15 декември 2010 г.

Роскосмос и НАСА избират между Луната и астероидите

dnes.bg
Космическите агенции ще дадат предимство само на една мисия
Photo: GETTY
Роскосмос и НАСА до края на годината ще направят избор в полза на една от бъдещите съвместни космически мисии. Според шефа на Роскосмос Анатолий Перминов космическите агенции на двете страни се колебаят между изпращане на апарат на Луната, до астероидите или в точка на Лагранж.

Космическите агенции няма да могат да реализират едновременно два или три проекта, затова предимство ще бъде дадено само на една от мисиите. Перминов не уточнява каква работа ще се извършва на Луната, но вероятно става дума за изпращане на орбитална и/или спускаема сонда.

Точките на Лагранж са области от космическото пространство, където гравитационните взаимодействия на небесните тела се „подреждат” така, че намиращият се в такава точка обект може да остане неподвижен спрямо тези тела. Точките на Лагранж са добри места за разполагане на космически апарати – те могат да водят наблюдения непрекъснато (например телескопи, намиращи се в точките на Лагранж на системата Земя–Слънце никога не попадат в сянката на Земята).

Освен за реализацията на съвместни проекти Перминов разказва, че НАСА може да вземе участие в управлението на руската междупланетна станция "Фобос-Грунт", която ще се осъществява частично с помощта на американски наземни средства. Стартирането на станцията е предвидено за 2011 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар