понеделник, 8 ноември 2010 г.

Южна Корея открива находище на редки земи

www.economist.com
В Южна Корея откриха находище на минерали на редкоземни елементи с неопределен размер в източната провинция Гангуон. Откритието става на фона на неспиращото напрежение около контрола на Китай бърху доставките на редки земи, на който се падат 97 на сто от световното производство.

Съединените щати и Япония призоваваха Китай да разхлаби ограниченията за износ на минерали, които се използват в хай-тек продукти от електрическите автомобили и LCD телевизорите до новите енергийни технологии.

"Ние трябва да сме готови да бъдем самостоятелни в случай, че Китай засили контрола си върху износа", каза говорител на KORES.

Китай се опитва да убеди своите търговски партньори. "Ще поддържим износа на редки земи през следващата година" - заяви в петък китайският министър на търговията Чен Деминг, като добави, че не трябва да бъде позволено въпросът за търговията да се превърне в политически въпрос.

Китай намали през 2010 г. квотата за износа си на редки земи до нива 40% от 2009 г., което причини скок в цените на минералите и направи по-рентабилно и за други страни да потърсят собствени доставки.

Южнокорейската държавна фирма добива открити жили, съдържащи редкоземни елементи като повторно развитие на мина за желязна руда. KORES заяви, че ще продължи с проучванията за определяне на количеството и състава на минералните находища.

Няма коментари:

Публикуване на коментар