петък, 5 ноември 2010 г.

Земетресенията на Балканите - част от един и същ сеизмичен процес!

Вчера земетресение имаше и в град Бар в Черна гора

Земетресенията, които разтърсиха през последните дни няколко града в балкански страни, са част от един и същ сеизмичен процес, предаде ТАНЮГ, позовавайки се на сръбски сеизмолог.

Серия земни трусове, най-силният от които с магнитуд от 5,4 степен по Рихтер, бяха регистрирани по-рано тази седмица първо в Сърбия, а след това и в Турция, на един гръцки остров, в столицата на Хърватия Загреб и в босненския град Мостар, допълва.

Вчера земетресение имаше и в град Бар в Черна гора, допълва БТА. Всички тези трусове са част от един и същ сеизмичен процес, заяви днес директорката на Сеизмологичния институт на Сърбия Славица Радованович.

Всички сме част от източното средиземноморие и очевидно на тази територия се е несъбрала голяма сеизмична енергия, посочи още тя. Радованович добави, че от 1999 г. на тази територия е нямало много силни земетресения и според статистическите модели е време те отново да се появят.

Земетресението с магнитуд 5,4 по Рихтер, което разтърси във вторник района на сръбския град Кралево, е било последвано от 135 по-леки труса. Снощи в същия район бе регистриран трус със сила 4,4 по Рихтер, но според Радованович това е знак за успокояване на земята.

Няма коментари:

Публикуване на коментар