петък, 5 ноември 2010 г.

Учени: Слънцето ще ни погуби

Слънчевата активност нараства и въздействието й върху живота на Земята става опасно.

Предупреждението на Ричард Фишер от НАСА бе тиражирано неотдавна, а водещи руски изследователи потвърдиха за задаващата се опасност.

Слънцето, без чийто пулс животът ни би бил невъзможен, периодично достига пик на протуберансите и после се укротява, циклите на процесите са с продължителност около 11-12 години.

Следващият връх се очаква през 2013 година и би имал катастрофични последици, ако човечеството не се подготви за него.

Според Фишер дотогава науката трябва да се погрижи за защитата на всички мегасистеми, които регулират съществуването на модерния човек.

Ако това бъде пренебрегнато, много вероятно е срутване на комуникациите и компютърните мрежи, блокиране на банковите системи, парализиране на спътниковите и мобилните връзки.

Най-могъщият изследван слънчев взрив – този през 1859 година, на практика разрушил изцяло телеграфните връзки в света за дълго време. Заради електромагнитна буря транспортът в Ню Йорк замрял през 1921 година, след като системата му за управление се разпаднала.

Популярна е и теорията, че слънчевата активност се отразява в подобни цикли върху историята и състоянието на обществата. В период на слънчев пик се раждат диктатори, избухват метежи и бунтове, актвират се военни конфликти.

Доказателства за тезата се оказват например въстанията на Спартак и Пугачов, Октомврийската революция, политическият възход на Ленин, разпадането на Съветския съюз.

Поредният връх в синусоидата на слънчевата активност предстои: какво ли има да се случи!

Няма коментари:

Публикуване на коментар