неделя, 5 декември 2010 г.

Може да минат 3-4 дни, докато извадят блокираните в пещерата Духлата

Духлата е многоетажен лабиринт

Все още няма никакви данни за състоянието на седмината, блокирани в пещерата Духлата, съобщи Трифон Даалиев, началник на Аварийно-спасителния отряд към Българската федерация по спелеология.

По думите му групата се състои от четирима мъже, две момичета на около 15 години и още едно момче на 11 години. Сред тях имало опитни пещерняци, но и начинаещи.

Сутринта на 4 декември в 6.00, след като не спазили контролния час за излизане от пещерата, се задействала процедурата по спасителната акция.

Изпратен бил екип, който намерил подземния бивак в пещерата, но не е ясно дали седмината носят храна със себе си. По принцип нивото на водата спада поне 3-4 дена след спирането на валежа

Преди години при подобен случай се е наложило разбиване на вход към пещерата за изваждане на блокирани пещерняци.

05 декември 2010 | 10:32 | Агенция "Фокус"

След около час спасителните екипи на Българската федерация по спелеология ще влязат отново в пещерата Духлата, за да проверят с колко е спаднало нивото на подземните води, които блокираха седем души. Това обясни пред Агенция „Фокус” кметът на Перник Росица Янакиева, която се намира на гърба на входа на пещерата Духлата. В момента там се правят пробиви в скалата с багери и чукове, за да може водата да се оттече по-бързо.

Има осемметров воден стълб, който разделя хората вътре от входа на пещерата. „Пробиваме, за да улесним отичането на водата. Водата се оттича с 30 см на час”, каза Росица Янакиева.

Спасителите правят всякакви опити да увеличат оттока на водата, за да се ускори нейното отичане.

Все още не е осъществен контакт с блокираните хора, те вероятно са на 1500 м дълбочина.
Галина ДИМОВА

05 декември 2010 | 15:52 | Агенция "Фокус"

Двама от блокираните в пещерата „Духлата” край Перник мъже са опитни пещерняци – единият е от пещерен клуб „Перник”, а другият е планински спасител и опитен пещерняк. Това обясни пред Агенция „Фокус” Трифон Даалиев, началник на Аварийно-спасителния отряд към Българската федерация по спелеология. В пещерата са четирима мъже, две осмокласнички и още едно момче на 11 години. Операцията по спасяването е в ход, като разширяват входа на пещерата. „Една група спасители се намира в пещерата и следи нивото на водата. Те като излязат, ще ни кажат какво точно се случва. Друга група спасители тръгна към хората. Нивото на водата в пещерата на едно от местата, където се минава, беше 8 метра. Сега се надяваме нивото да е около 1 метър. В една част от пещерата нивото на водата е около 15 м. и тази вода трябва да се оттече. Когато стане напълно възможно, групите ще стигнат до хората”, каза още Даалиев. Той обясни, че с операцията по разширяване на дупките за изтичане на водата са спестени поне 3-4 дни. „Хората са вътре повече от 20 часа, но никой не може да каже кога ще бъдат изведени”, каза още Даалиев.
Росица ГЕОРГИЕВА

05 декември 2010 | 16:01 | Агенция "Фокус"

Заседналите в пещера "Духлата" три деца и двама възрастни са членове на клуб "Диамант" Карлово, по информация на Андрей Христов от спортния клуб, съобщиха от Община Карлово.

Експедицията е била организирана, а ръководител на карловската група е Петър Димитров - инструктор по спелеология. Той е баща на едно от децата – 12-годишния Емил. Другият от групата - Илия Драганов е инструктор по алпинизъм. Двете деца: Емил и Божидара са ученици от СОУ “Васил Левски” Карлово и са членове на клуб “Диамант”. Другото дете, Марина е от Сопот и учи в СОУ “Иван Вазов”.

Кметът на Община Карлово инж. Найден Найденов замина спешно за пещерата “Духлата” край Перник, където вече повече от денонощие са блокирани 7 души. “Очакваме всеки момент спасителната акция за започне, тъй като нивото на водата е започнало да спада по-бързо от очакваното”, каза инж. Найден Найденов.

Пещерата “Духлата” е най-дългата българска пещера – 18 км. Тя е на няколко етажа и с няколко подземни реки.

05 декември 2010 | 16:30 | Агенция "Фокус"

Фирмата, която работи на автомагистрала „Люлин”, е оказала помощ при разширяването на отворите за изтичането на водата от пещера „Духлата”. Това каза пред Агенция “Фокус” Божидар Йотов, председател на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура”.

Председателят на УС на АПИ Божидар Йотов провери на място как вървят укрепителните работи на пропадналия пътен участък в Кресненското дефиле и ще инспектира цялото трасе на магистрала „Люлин”. „Там няма пропадане, няма компрометиране на настилката по отношение на възела. От наводнението имаше само откоси и камъни, сега ще минем по цялото трасе, за да видим дали са почистени камъните. Там продължават работата като асфалтират. Фирмата работи много добре. Снощи се е отзовала на помощ на „Гражданска защита”, предоставила е помощ за пещерата „Духлата”, за да се направят пробиви да се оттича водата”, каза Божидар Йотов.

Няма коментари:

Публикуване на коментар