понеделник, 6 декември 2010 г.

Алексей Жалов: Проектозаконът за пещерите събира прах в парламента от 6 години

/КРОСС/
Снимка: Tarkus

Пещерняците, които останаха блокирани от придошлите води в продължение на почти две денонощия в пещерата „Духлата”, не са подходили лекомислено при подготовката си, но са допуснали една фатална грешка - не са се съобразили с прогнозите за времето. Това е мнението на Алексей Жалов, зам.-председател на Българската федерация по спелеология.

В интервю за Информационна агенция КРОСС той каза:
„От това, което забелязахме на място, не е подходено лекомислено – хората са имали храна, средства за затопляне, съдове, други средства, като специалните спасителни плащове. Това говори за една грижлива подготовка и мисъл за това, че евентуално нещо може да се случи. Моето мнение обаче е, че тук е допусната една сериозна грешка – те не са се съобразили с прогнозите за времето”.

Според Жалов повечето пещери у нас реално нямат собственик по българското законодателство. Няма и никаква регулация за тяхното посещение.
„Това е много сериозен въпрос, който ние се опитваме да решим от шест години с един проектозакон за пещерите, който събира прахоляка в парламента вече при второ Народно събрание. Сега пък от Министерството на околната среда и водите не искат изобщо да го вкарат, защото щяла да им се отвори много работа, пък законът бил несъвършен”, каза по този повод Алексей Жалов... (прочети в CROSS)

1 коментар:

  1. Колкото и да се опитва да ги оневинява, основен "азбучен" принцип е да не се влиза в пещера с вода и река при дъжд!

    Още повече пък и след предупреждение за много дъжд - "оранжева тревога"!

    Ама кой да мисли...

    ОтговорИзтриване