сряда, 15 декември 2010 г.

Минерал ли е водата? Има ли минерал лед?

Снежинката разкрива шестоъгълната кристална структура на леда. Снимка от NOAA

Най-добрият начин да се определи дали дадено вещество е "минерал" е да се сравнят неговите качества с определението на думата "минерални".

Какво е минерал?

Думата "минерали" се използва от геолозите за група от естествени кристални (в много редки изключения - и аморфни) вещества. Злато, пирит, кварц, калцит и флуорит са примери за "минерални полезни изкопаеми".

Минералните вещества трябва да отговарят на пет изисквания:
1. естествени (не са направени от хора)
2. неорганични (които не са произведени от организми)
3. по принцип - твърдо агрегатно състояние
4. определн в граници химичен състав
5. подредена атомната структура

Водата минерал ли е?

Ако сравним качествата на водата с петте изисквания за минерал ние откриваме, че тя не отговаря на изискванията за минерал. Водата е течност, така че не отговаря на изискване 3 - това, да е в твърдо състояние.

Въпреки това, при температури под 32 градуса по Фаренхайт или 0 градуса по Целзий водата става твърд материал, който ние наричаме "лед".

Има ли минерал лед?

Ако сравним качествата на леда с петте изисквания от определението за минерал откриваме, че той отговаря ясно на последните четири. Въпреки това, изискване 1 представлява проблем.

Физически снежинката ще се счита за минерал, защото е естествена в земната атмосфера. Въпреки това едно кубче лед в хладилник няма да се разглежда като минерал, тъй като то е било произведено от действията на хората.

Така че, ледът е минерал, когато представлява естествен обект, но не е минерал, когато хората играят роля в неговия произход.

Какво е минерална вода?

Минералната вода е нещо съвсем различно. Тук думата "минерална" се използва във връзка с разтворените вещества, които се намират във водата, тъй като е от естествен източник - хидротермален извор.

Тези разтворени вещества попадат във водата, тъй като водата в земната кора влиза в контакт с минерали и други вещества. Някои от тези материали се разтварят от водата.

За да бъде продавана като "минерална вода" течността трябва да е взета от естествен източник и да съдържа най-малко 250 части на милион общо разтворени вещества, които се намират естествено във водата.

Натурални минерални води има на много места по целия свят и те варират широко по състав. При определени обстоятелства, разтворените във водата материали се считат за "примеси". При други обстоятелства тези води се бутилират и се продават на хора, които вярват, че разтворените "минерали", могат да бъдат полезни за здравето.
Тези ползи за здравето често са недоказани и много природни води съдържат разтворени материали, които водят до нежелани ефекти и дори отравяния, ако се консумират от хора или животни.

1 коментар:

  1. Много благодаря за интригуващата статия. Това, че физическите снежинката ще се считат за минерал, защото е естествена в земната атмосфера е интересно. Въпреки това едно кубче лед в хладилник няма да се разглежда като минерал, тъй като то е било произведено от действията на хората. Така че, ледът е минерал, когато представлява естествен обект, но не е минерал, когато хората играят роля в неговия произход.Това е една доста полезна информация и се радвам че я споделихте с нас.Хубаво е да научаваме все нови и нови неща.

    ОтговорИзтриване