сряда, 22 декември 2010 г.

Гори с размера на Русия се появяват по целия свят

dnes.bg
Мащабна международна програма ще направи невиждано засаждане

Карта, която показва 1,5 милиарда хектара земя, годна за засаждането на цели гори, които да компенсират поголовното изсичане, беше изготвена от група учени начело с Международния съюз за съхраняване на природата.

Възстановяването на горите е напълно възможно, стига местните общества да се ангажират достатъчно с проекта, коментират от съюза.

75% от световните гори са напълно заличени или полуизсечени заради човешка активност. Дори частичното им възстановяване ще е от огромна полза за хората и природата в съответните региони.

Изготвената карта е подготвена като част от инициативите, подети от ООН във връзка с предстоящата Международна година на горите. Проучването е станало възможно със съдействието на 30 правителства от целия свят. Към момента нещата се развиват на глобално ниво, но предстои преходът към реализирането на плана на локално ниво.

Набелязани са зони, където преди е имало гори, а сега са пусти и има възможност за повторно засаждане. Районите, които след изсичане на дърветата са станали населени места или обработваема почва, са извън голямата картина.

Най-голям потенциал за прилагане на проекта има в Африка и Азия, които могат да дадат около 500 милиона хектара земя за засаждане на гори.

Учените са категорични, че в 30-годишен период новата инициатива ще е много по-полезна, отколкото не особено успешните опити да се ограничи изсичането на гори.

1 коментар: