петък, 31 декември 2010 г.

Апаратът SOHO откри случайно 2000 комети

dnes.bg
Снимка: NASA/ESA/SOHO

Апаратът за наблюдения на Слънцето – SOHO, откри двехилядната си комета. Основната задача на SOHO е изучаването на Слънцето, но за цялото време на своята работа сондата е открила повече комети, отколкото всеки друг апарат. Откритието на юбилейната комета е описано в съобщение до медиите от Космическия център Годард при НАСА.

Небесното тяло открил студент от Полша на 26 декември. Той изучава направени от SOHO снимки от 2007 г. и вече е открил стотици комети. Всички снимки на слънчевата обсерватория са свободно достъпни в мрежата, където с тях работят астрономи любители от 18 страни.

Първите 1000 комети са открити от астрономите в течение на 10 години, а следващите хиляда – само за 5 години. Двойното нарастване на скоростта на търсене се обяснява, от една страна, с увеличаване на броя желаещи да разгледат направените от SOHO снимки, а от друга – с необяснимото още нарастване на броя на кометите. Това явление вече е получило неофициалното име „кометна буря“ – само през декември 2010 са открити 37 нови комети.

SOHO получава снимки от Слънцето с помощта на камерата LASCO (Large Angle and Spectrometric Coronagraph – широкоъгълен спектрометричен коронограф). Този уред блокира излъчването от централната част на звездата, оставяйки видима само короната. Благодарение на тази особеност на работата на LASCO на направените от него снимки добре се виждат комети, които обикновено трудно се виждат на фона на яркото излъчване на Слънцето.

Слънчевата обсерватория, създадена съвместно от специалистите на Американската и Европейската космическа агенция, е изпратена в Космоса през 1995 година. Апаратът започна наблюдения на Слънцето през 1996 г.

1 коментар: