понеделник, 13 декември 2010 г.

В северните си части Черно море е изгубило всичките ценни видове риба

Влошаването на екологичната система на Черно море значително свива популяцията на ценнните видове риби, заяви заместник-директорът по научна работа на Института по биология на южните морета (ИНБЮМ), докторът на биологическите науки Юрий Токарев. За това той разказа на журналисти в Севастопол.

По неговите думи аншоа и цаца вече са 90% от запасите на всички риби, живеещи в Черно море. Причината е прекаления улов и варварското отношение на човека. Преди в морето е имало есетра, писия, лефер, кефал. Тези са били основните риби.

През последните 25 години, по думите на еколога, учените от института за пръв път са направили комплексно заснемане на целия шелф от северозападните части на Черно море до Керченския пролив.

Както разказа Токарев, в северозападната част е било оценено състоянието на филофорното поле на Зернов - участък, гъсто застлан от червеното водоросло филофора. То е било постоянно обитание на филофора, висока до 70 сантиметра на огромна площ от порядъка на 10000 хектара, но сега тя започва да загива.

От 2008 година филофорното поле на Зернов е обявено за държавен резерват. "Но сега може да се каже, че сме закъснели с 10-15 години с приемането на това решение. Трябваше веднага, в началото на 90-те години да се бие камбаната и да се направи тази крачка" - констатира ученият. Сред филофората са обитавали ракообразни, определени видове риби. Ако това го няма, няма да ги има и популациите на много важните съобщества.

Причината за тази ситуация, както смята представителят на ИНБЮМ, е че в тази част на Черно море е започнал активен добив на газ и нефт, рязко са нараснали товарните потоци на водния транспорт. В момента там, при дълбочина 20-22 метра плават съдове с по 70-80-100 хиляди тоно водоизместимост, винтовете на които размътват всички дънни утайки и това течение се разнася на доста голямо разстояние.

2 коментара:

  1. Хората съсипват всичко и най-странно ми е, че всеки осъзнава това, но никой не предприема мерки. Лично аз бих помогнал да почистим плажовете и водата по брега, но немога, т. к. живея на километри от морето. Но КРАЙНО ВРЕМЕ Е НЯКОЙ ДА ПРЕДПРИЕМЕ НЕЩО ОСОБЕНО ТЕЗИ, които живеят покрай морето, а не само да търсим оправдания и да разследваме.

    ОтговорИзтриване
  2. You can also buy medicines online from thefarmacia on lineshops.
    Drugs such as farmacia on line inhibit the effect of redistributing
    blood to peripheral parts of the work -- inertial scrolling in many screens and a redesigned context menu style both help here.
    Dietary supplements can slip through the regulatory hoops.

    Until then, you don t need to pay for her activities.


    my site; additional resources

    ОтговорИзтриване