събота, 4 декември 2010 г.

Критична ситуация заради повишеното количество на валежите в Дупнишко

Заради опасността от преливане на река Джерман са мобилизирани екипи на полицията и пожарната, „Гражданска защита” и ВиК-Дупница. Повече от 30 сигнала са подадени до момента за наводнени сгради, повечето от тях за наводнения в частни жилища в Дупница. Няколко сигнала за наводнени мазета и приземни етажи са постъпили от Бобов дол и един от Кюстендил. „За момента обаче нямаме възможност да реагираме на всички сигнали, тъй като всички ресурси са насочени към Дупница. Там ситуацията е критична заради повишеното ниво на реката, такава е ситуацията в района на селата Пиперeво, Блатино, както и в самия град”, каза дежурният в „Гражданска защита”. Той посочи, че екипи на Областно пътно управление работят по сигнали за две заливания на главен път Е-79 в района на Дупница, както и на две места по пътя за Рилския манастир за отстраняване на камъни и земна маса.

04 декември 2010 | 14:42 | Агенция "Фокус"

Тревожна е обстановката в Община Дупница заради валежите, съобщи кметът на град Дупница Атанас Янев за Агенция „Фокус”. Река Джерман е на горния ръб на мостовете. Има опасност да прелее и да наводни околни къщи и пътища. „Укрепваме дигите и караме земя нагоре надолу, прекопаваме, правим други трасета, но това е много вода. Реките са пълни, водата на реката блъска по горната част на Наковия мост”, добави той.
При едно от селата е направен временен мост от панели, който обаче е отнесен от водата.

„Струпали сме сили във всички посоки” - каза кметът.
На мястото, където се сливат реките Отовица и Джерман, е усложнена обстановката. Циганската махала там е наводнена. „Като дойде малко вода, те боси излязоха навън”, посочи кметът. В лимонадената фабрика има един метър вода, изключен е трафопостът, за да се избегнат аварии. Къщите наоколо също са наводнени и от там са евакуирани трима души с увреждания. Дворовете и част от стаите им са под вода.
„Обиколил съм целия град на кръст от сутринта. Ако не дойде още вода, отнякъде, ще се спаси положението, но ако дойде още вода, не знам какво ще правим”, каза Янев.
Христина ДОБРЕВА

04 декември 2010 | 16:08 | Агенция "Фокус"

Заради тежката ситуация с валежите в Дупница в момента се сформира оперативен щаб при кмета Атанас Янев. Това съобщи пред радио „Фокус” – Кюстендил областният управител на Кюстендил Любомир Анчев.

„Положението в общината е много сериозно, река Джерман е почти на нивото на пътната инфраструктура, на много от мостовете вълната почти ги прехвърля. Обсъждаме ситуацията”, изтъкна Анчев. Областният управител посочи, че всички дежурни екипи на „Гражданска защита” и полицията са включени в работата по обезопасяване на мостовете по поречието на река Джерман. На този етап не е възможно използване на техника за овладяване на ситуацията, тъй като водата е изключително силна. „За момента са взети всички необходими мерки. Ситуацията не налага обявяване на бедствено положение. Такова ще бъде обявено в случай, че се стигне до пряко засягане на определени съоръжения или опасност за гражданите”, каза Анчев. Той съобщи, че нивото на реката се следи непрекъснато. В района има залети дворни места, от две къщи са извадени трудно подвижни хора, на които е оказана помощ.
Милена СТОЙНЕВА

04 декември 2010 | 17:11 | Агенция "Фокус"

Заради свлачище е преустановено движението на влаковете между Дупница и Делян. Информацията за активизирало се свлачище е постъпила преди около час. Участъкът Дупница – Делян е част от жп-линията София – Кулата.

Заради активизирало се свлачище временно е затворен пътят Рила – Рилски манастир, съобщи дежурният в Областно пътно управление – Кюстендил. Екипи на управлението работят по отстраняване на земната маса, която е затрупала пътното платно. Дежурният посочи, че заради излязлата от коритото си река Джерман край Дупница, има наводнени участъци по главен път Е-79. Движението не е отклонено, но водачите трябва да шофират с повишено внимание. На много други места в региона има частично наводнени пътни участъци. Валежите продължават.

Огромно количество сигнали за наводнени къщи, мазета и дворни места са подадени в „Гражданска защита” - Кюстендил от жители на Дупница. Пред радио „Фокус” – Кюстендил дежурният в звеното посочи, че продължават да постъпват нови оплаквания от хора в общината. Подобни сигнали са подадени и от жители на село Яхиново, Община Сапарева баня. Няколко сигнала са получени от Кочериново. Аварийни екипи са се отзовали на няколко сигнала за наводнени мазета в Бобов дол, като проблемите към момента са отстранени.

04 декември 2010 | 21:15 | Агенция "Фокус"

Бедствено положение е обявено в община Дупница. Това съобщи за радио „Фокус” Кюстендил началникът на Областно управление „Гражданска защита”-Кюстендил Антон Станоев. Той посочи, че бедственото положение е въведено заради опасността от скъсване на някои от дигите на река Джерман. Очаква се най-критично да бъде положението в следващите четири-пет часа. Създаденият оперативен щаб при община Дупница продължава да работи. Към момента дъждът в региона е спрял. Спадането на нивото на реката продължава.
Милена СТОЙНЕВА

04 декември 2010 | 21:35 | Агенция "Фокус"

Към момента ситуацията в Дупница е овладяна, съобщи пред радио „Фокус” – Кюстендил началникът на Областно управление „Гражданска защита” в Кюстендил Антон Станоев. „Приведен е в действие общинският щаб за действие при кризисни ситуации, начело с кмета на общината. Привлечени са специалисти от „Гражданска защита”, пожарна безопасност, ресорните кметове, общински фирми, за да насипват инертни материали”, изтъкна Станоев. Той посочи, че към момента разрушените диги са възстановени, ситуацията е под контрол. „В момента идва новата смяна. Там, където имаше разкъсване на дигите, те са запушени, има достатъчно чували, поръчани са и още, имаме инертни материали. Бедственото положение е обявено заради все още съществуващата опасност от скъсване на някои от дигите. Когато се обяви такава ситуация, могат да се привличат извънредни сили, да се разрушават или изграждат сгради, както и да се ползва техника на фирми”, каза още началникът на Областното управление на „Гражданска защита” в Кюстендил.
Милена СТОЙНЕВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар