неделя, 5 декември 2010 г.

Положението на Балканите остава бедствено

Повече от 11 хиляди души са били евакуирани от домовете им в Албания заради наводненията, които настъпиха в страната през седмицата, предаде АФП. „Ситуацията е критична и все още има региони в северната част на Албания, които са изолирани заради наводненията.”, заявиха от силите за гражданска защита в страната.
Около 7500 къщи са били засегнати от наводненията и около 2600 са напълно наводнени.
Най-малко 1400 полицаи и войници са изпратени в северната част на страната, за да помагат за евакуацията на местното население и да им осигури храна.
В части от северния албански град Шкодра, където нивото на водата е над два метра, няма електричество.

Албанските власти призоваха НАТО за помощ при справяне със ситуацията. Външният албански министър Едмонд Хаджинасто призова да бъде свикана среща с представителите на ЕС и НАТО, които да призоват страните-членки за помощ. До момента Турция е изпратила три спасителни хеликоптера на Албания с медицински екип. Два други хеликоптери са пристигнали от Гърция.

В Черна Гора ситуацията остава сериозна в района на езерото Скадар на границата с Албания и около столицата Подгорица. Повече от 100 войници помагат за овладяване на ситуацията.

В събота са били евакуирани около 2000 души в Биелина. Доброволци помагат в снабдяване на населението с храна и питейна вода. Повечето квартали нямат електричество, вода и телефонни връзки. През последните три дни няколко реки излязоха от коритата си. Най-много щети нанесе Дрина, която разделя Босна от Сърбия, съобщава "Асошиейтед прес".

Днес сутринта загина една жена заради активирало се свлачище в село Цървена Нива край Тузла, съобщиха местните медии. Свлачището се активизирало към 4.00 часа тази сутрин. Двуетажната къща се хлъзнала на около 50 метра от мястото, на което се намирала, и била затрупана в земята до покрива. По това време в къщата се намирало четиричленното семейство... (прочети в Дневник)

Трима души са загинали в северната част на Босна и Херцеговина, след като домовете им са били срутени заради свлачище, причинено от проливните дъждове в страната, предава АФП. След първоначалните данни за една жертва на свлачището, спасителните екипи са открили другите две жертви, които са 48-годишна жена и нейния син. Мъжът, който е глава на семейството, е бил открит жив. Тяхната двуетажна къща, която се е намирала на хълм, е пропаднала 100 метра надолу в калта. Няколко съседни къщи също са в опасност.

Проливните дъждове от тази седмица причиниха наводнения в много части на Босна, особено в източната и южната. Хиляди хора са евакуирани от домовете си.

Няма коментари:

Публикуване на коментар