понеделник, 6 декември 2010 г.

Ясно: Краят на света няма да е причинен от вулкани

dnes.bg

Науката отхвърля слуховете за края на света през 2012 г. заради изригване на вулкани в различни точки на света, включително на Камчатка, съобщава завеждащият Института по вулканология и сеизмология към Руската академия на науките Алексей Озеров пред РИА Новости.

Озеров направи изявлението, след като редица медии публикували прогнози, според които Земята ще бъде унищожена от изригване на вулкани през 2012 г. Изследователи, работещи на Хаваите и в Сидни, заявили, че след по-малко от две години едновременно ще изригнат всички вулкани на планетата. Групово изригване на вулкани е имало преди 10, 22, 30, 40, 49 и 60 млн. години и всеки път синхронното изригване е довеждало до планетни катастрофи.

Изследователите смятали, че в полза на тази версия говори засилената сеизмична активност в последните години: земетресенията в Китай, Хаити, пробуждането на исландския вулкан, парализирал полетите над Европа.

Озеров обаче подчертава, че характерът на последните вулканични изригвания в Камчатка и в света в никакъв случай не свидетелстват за приближаване на края на света.

„Вулканите в Камчатка изригват нееднократно в последните години, но няма никакъв повод да се говори, че характерът на тези изригвания се е променил или ще се промени“, казва ученият.

И добавя, че предположенията за големи обеми магма, намиращи се под вулканите и способни да унищожат човечеството, са силно преувеличени.

„Затова слуховете за края на света безусловно не отговарят на истината“, потвърди Озеров.

„Характерната и изучена дейност на най-активните вулкани в Камчатка – Шивелуч, Ключевски и Безименни и други, днес не превишава регистрираните в годините исторически наблюдения на пика на активност на исполините“, казва Озеров.

Няма коментари:

Публикуване на коментар