неделя, 5 декември 2010 г.

В 14 области е обявена втора степен на опасност

В 14 области в страната е обявена втора степен на опасност заради продължителните дъждове. Обстановка, близка до критичната, създават валежите в западната част на страната. Най-пострадали са Кюстендилска, Пернишка и Благоевградска област. Там екипи на "Гражданска защита" отводняват къщи, мазета и дворове.
Тежка е ситуацията в София. Екипи на "Гражданската защита", Пожарната и на Столичната община отводняват Южната дъга и селищата от Витошката яка. 11 екипа на "Гражданска защита" работят по отводняването на мазета и осигуряване на проходимост на шахтите в цяла София. До този момент са отстранени 40 аварии.

Околовръстното шосе от Бояна до Бострица е наводнено. По Симеоновско шосе, което разкопано заради строеж на канализационен колектор, се стичат кални потоци. Те се смесват с водите на прелялата Суха река и заливат Околовръстното, видя репортер на „БЛИЦ”.

Според кмета Йорданка Фандъкова обявяването на кризисно положение може да се размине, защото дъждът спира.

Частично бедствено положение обяви кметът на община Перник Росица Янакиева. Тя призова гражданите да следят нивото на река Струма и ако тя излезе от коритото си, да имат готовност за евакуация. Предупреждението се отнася най-вече до живеещите в ниските райони, в близост до коритото на реката.

В Трън следят дали няма да се актавизира свлачището в село Банкя. Според кмета на граничната община Станислав Николов, дъждът е намалял и по високите части вече превалява сняг.

В село Блатешница, община Земен, е излязла от коритото си местната река и е влачила лек автомобил на разстояние около триста метра. Там наблюдават нивото на Трекленската река, което също се е повишило.

Над 40 сигнала са получени в "Гражданската защита" в Перник за проблеми, причинени от обилния дъжд, който валя цяла нощ. Наводнени са мазета, пътни отсечки, ниви. Три екипа на Пожарната и два на "Гражданската защита" отводняват мазета и участъци, където водата е най-много.

Критична е ситуацията в няколко села на община Радомир. Десет къщи в село Негованци са наводнени. Хората там са евакуирани, а селскостопанските животни са изведени. Тежко е положението и в селата Бобораци, Долна Диканя и Гълъбник. Залети са дворове, улици, първи етажи на къщи. В град Радомир е увеличен притокът на река Извор. Новоизградената преди десетина дни дига в градския парк засега удържа напъна на водата.

Обстановката в Благоевград и околните райони е усложнена заради обилните валежи, съобщи кметът Костадин Паскалев. Пред преливане са реките в няколко населени места в региона. Застрашени са селата Еленово, Рилци, Покровник. Екипи на Гражданска защита, ЧЕЗ и общината работят за преодоляване на последствията от валежите.

В самия Благоевград напрежение има в едно от деретата в ромската махала на ул. „Липа”.

Прекъснат е пътят за Горно Хърсово. Екипи на Областното пътно управление обхождат от сутринта пътните участъци по поречията на реките Струма и Места, както и отсечката Симитли-Банско. Засега няма паднали скали, които да затрудняват движението.

Водачите на автомобили трябва да шофират с повишено внимание и по-ниска скорост през Кресненското дефиле, по пътя за Гоце Делчев и през прохода "Предела", поради внезапни свличания на камъни на пътното платно, предупредиха от КАТ-Пътна полиция.

Кметът на Банско Александър Краваров съобщи за "Хоризонт", че река Глазне, която през последната година на няколко пъти наводнява части от курортния град, засега е с повишено ниво, но няма опасност да прелее изградените диги.

Няма коментари:

Публикуване на коментар