неделя, 5 декември 2010 г.

В Костинброд е обявено бедствено положение заради наводнени къщи и дворни места

05 декември 2010 | 07:25 | Агенция "Фокус"

Тази нощ в 3:00 часа в град Костинброд, Софийска област, е обявено бедствено положение заради наводнени къщи и дворни места, съобщиха за Агенция „Фокус” от „Гражданска защита”. В Костинброд са залети 50 дворни места и мазета на къщи.
Вчера в 18:00 часа община Дупница, област Кюстендил, също обяви бедствено положение след проливните дъждове над Западна България, които продължиха едно денонощие.
Съвместните екипи на „Гражданска защита” и пожарната са отводнили общо 182 наводнени обекта – основно в София, в Софийска област, в областите Перник, Благоевград, Кюстендил. Работата на екипите продължава.

Екип на „Гражданска защита” и пожарната се е включил в спасяването на седем души, блокирани в пещерата Духлата. Хората все още не са извадени.

Като цяло може да се каже, че има известно подобрени е на ситуацията в критичните места, но нивата на реките в долната им част са високи и предизвикват разливи. Все още има опасност за селищата по средните и долни течения на реките в Западна България.
Галина ДИМОВА

05 декември 2010 | 08:57 | Агенция "Фокус"

Цял квартал в Костинброд е под вода, каза пред Агенция „Фокус” кметът на Костинброд Красимир Кунчев. „Положението тук е най-тежкото, на което съм бил свидетел, аз съм видял поне шест–седем наводнения в Костинброд”, коментира Кунчев. Залят е първи район на града, проблеми има и в село Петърч, където по всяка вероятност река Сливнишка е излязла от коритото си над селото.

Наводнени са пътища, детска градина, частни домове – основно мазета и приземни етажи. „Всичко стана през нощта – към 2:30 – 3:00 часа и сега през деня, като се оттече водата, ще видим какви са размерите на щетите”, посочи още Кунчев.
Градът буквално е бил залят с вода отвсякъде. Костинброд е водосборен район, където се събират две реки, които идват от общините Божурище, Сливница.

„И всичката тази вода – от полето, от реките, по река Сливнишка, по река Беличка, през река Блато минават през Костинброд”, посочи Красимир Кунчев.
Не се е наложило евакуация на хора. Само една жена с три деца е била преместена при нейни близки.

В момента в Костинброд не се отводнява. „Чакаме да падне нивото на реката, защото още е много високо и прелива. В момента, в който нивото падне, ще прокопаем една част от предпазната дига, за да може водата да се оттегли и след това ще започнем отводнявания”, посочи кметът.

Щетите ще се изчисляват няколко дни.
Галина ДИМОВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар