неделя, 12 декември 2010 г.

Арсен в питейната вода в Димитровградско

ecomedia.bg

Забраниха питейната вода в Димитровградско заради открит арсен

Откриха завишени норми на арсен в питейната вода в град Меричлери и с. Великан, общи на Димитровград. Издадена е заповед за ограничено ползване на водата. За нуждите на жителите на двете населени места ще бъде осигурена водоноски.

Стойностите на арсен са 20 микрограма на литър, при допустима норма до 10 микрограма на литър, обясни директорът на областната здравна инспекция д-р Делчо Янев. Той категорично отхвърли възможността отровният елемент да е пуснат във водоснабдителната система на селищата. Експертът не свързва и причината да е с кариерата за добив на инертни материали на „Каолин”, срещу която това лято жителите на Меричлери протестираха.
Самороден арсен

Община Димитровград е била уведомена за наличието на арсен във водата на Меричлери и Великан ден след заповедта на РИОКОЗ, тъй като от местното ВиК никой не е счел за необходимо да информира местните власти. Веднага е свикан кризисен щаб в община Димитровград. Определени са пунктове за снабдяване на населението в двете населени места с вода за пиене и готвене.

Диаграма, показваща къде може да се намират различни количества на неорганичен арсен. Илюстрация: Моника D. Ramirez, 2007

Няма коментари:

Публикуване на коментар