вторник, 7 декември 2010 г.

Минералните извори са нефтът на България

07 декември 2010 | 17:12 | Агенция "Фокус"
При премиера Бойко Борисов се проведе изключително прагматична и полезна среща, без излишни приказки, с ясна визия за това, че България е втора по залежи на минерални извори след Исландия. Това каза за Агенция „Фокус” Стефан Шарлопов, председател на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм.

Шарлопов е поел ангажимент към премиера до една седмица да внесе в Министерски съвет писмен материал относно възможностите за използване на минерални води у нас.
Сега не са оползотворени и на 10 % от това, което имаме и дадох конкретен пример с минералната вода на Беденски минерални бани, която излиза на 76 градуса на самоизлив, захранва с много малка част СПА хотелите в Девин и останалите 20 литра от дебита отиват в реката. Това, ако се качи например в комплекс Пампорово, веднага превръща комплекса в целогодишен обект, особено след огромните инвестиции, които се направиха в инфраструктура. Премиерът се съгласи с мен и аз поех ангажимента да го информирам с конкретни предложения, какво и как бихме могли да направим, за да използваме минералните води на държавата като ресурс, защото това е нефтът на България, каза Стефан Шарлопов.

По думите му – за първи път има чуваемост и конкретна заинтересованост от страна на държавата. Това правителство разбира, че културно-историческото наследство на България и минералните води на България са нещо, което ние не използваме по най-добрия начин. Аз лично съм много удовлетворен, каза той.

На срещата е бил поставен и въпросът за визите на туристи от Турция. Турция е пазар съвсем близо да нас, не по-малък от руския. Ако държавата си свърши работата, бихме могли да приемаме не 25 000 туристи на година, а 250 000, стига да има кой оперативно да им издаде визи в съответните консулски служби. Разговаряхме на тема създаване на аутсорсинг център както е в Москва, за да може тази пропускливост да се увеличи. Има чуваемост, има разбиране, защото говорим за това как България да е по-добре, да дойдат повече туристи, каза Стефан Шарлопов.
Веселина ЙОРДАНОВА

2 коментара:

  1. най-после! и пак става въпрос само за първичното директно използване на водите само и единствено в спа и туристическия бранш, а има толкова много допълнителни възможности. от няколко години се занимавам с геотермия и термални минерални води в българия. дипломната ми работа се занимава с темата. работя във фирма която подготвя цялостни концепти в тази сфера. с удоволствие бихме подкрепили г-н Шарлопов и правителството, дори и само като консултанти!поздрав apostolova@fritz-planung.de

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте, уважаема г-жо Апостолова,

    Много ме зарадва интересът Ви към препубликацията в моя блог.

    Аз работа в музея "Земята и хората", София и в свободното си време събирам интересните пубилкации от моята сфера. От време на време правя преводи или оригинални мои и на колеги публикации.

    С удоволствие бих съдействала на Вашето желание да се използват разумно пропиляваните ресурсите на страната ни.

    Мога да Ви предложа да подготвите публикация, която ще поставя в блога и ще препратя в медиите (а защо не и до отговорните инстанции?).

    Може би и статиите на посочените по-долу адреси са интересни за Вас?

    http://avgit.blogspot.com/2011/01/blog-post_4055.html

    http://avgit.blogspot.com/search?q=%D0%9B%D0%B8%D0%BB%D0%BA%D0%BE%D0%B2

    Тук ли е Вашата месторабота: http://www.fritz-planung.de/ ?

    ОтговорИзтриване