неделя, 12 декември 2010 г.

Борисов: БАН трябва да отговаря на изискванията на бизнеса

"Реформата в Българската академия на науките (БАН) се налага, защото сега тя е недостатъчно ефективна, не отговаря на международните стандарти, на изискванията на бизнеса и обществото".

Това заяви в Народното събрание днес премиерът Бойко Борисов в отговор на въпрос на депутатите Яне Янев, Емил Василев и Георги Терзийски. Тримата депутати бяха поставили въпрос към премиера относно цялостната политика на правителството в областта на науката, предаде БТА.

Имотите на БАН няма да станат собственост на държавата, но ръководството на Академията трябва да ги превърне в модерни бази за научни изследвания, добави премиерът.

За 2011 г. средствата за наука и образование са трета по обем сфера на разходите в бюджета и се увеличават със 133 млн. лева - от тях 83 млн. лева са за образование и 21 млн. лева повече са за наука, отбеляза Борисов.

Отделно за научни изследвания ще се ползват допълнително средства от фондовете на ЕС и помощ от Швейцария, допълни премиерът.

2 коментара:

  1. От кога почна ББ да разбира и от наука . Кое точно в тази държава е ефективно - може би полицията съда или парламента!? По какви критерии БАН е неефективна!? Кой бизнес е поискал услуга или анализ за който е готов да заплати адекватно и не го е получил. Като се говори за патенти що не се казва колко е държавното финасиране за патенти, колко е стойността на един ЕС патент? И къде е ползата от него, ако нямаш милиони можеш ли да съдиш корпорация която ти го е откраднала. В нормалния свят като направиш нещо ценно не правиш патент а компания или продаваш ноу хау. Къде са експертите на бизнеса които да консултират учените как да реализират откритията си, и да казват какво би имало стойност за бизнеса!?

    ОтговорИзтриване
  2. Поздравявам автора на коментара за ангажирането му с този критичен за държавата ни въпрос. Съжалявам, че не е написал и името си, за да застане открито зад достойната си кауза. Не е ли решаването на проблема именно в осветляването на тъмните ъгълчета? Дали науката щеше да пропадне до сегашното си положение, ако достойните хора с достойни позиции не бяха мълчали?

    ОтговорИзтриване