неделя, 5 декември 2010 г.

Честит Международен ден на доброволеца!

Днес ние и всички доброволци по света празнуваме Международния ден на доброволеца – празникът, на който се празнуват успешните доброволчески инициативи като се организират още доброволчески инициативи. Само така хората, усетили положителната енергия и удовлетворението от безкористния труд, от подадената ръка и работата рамо до рамо с други хора, могат да предадат доброволческия дух на останалите – на своите близки и приятели или на някой напълно непознат, но готов да помага като посвещава труда и приятелството си.Пети декември е обявен от ООН през 1985 г. за Международен ден на доброволеца. Всяка години хиляди хора се включват в доброволчески инициативи и се трудят за по-добър живот в своята общност или изминават милиони километри и помагат на хора от другия край на света.

Доброволстването е изключително специална дейност. От една страна, човек се посвещава на една добра кауза – да прави живота на другите по-красив, по-добър и по-успешен. От друга, се научава на безористност и дава без да пита какво ще получи в замяна. А това, което всъщност получава като награда безценно - личностно развитие и удовлетворение, дълбока признателност и много нови приятели.

Сдружение „Доброволци България” организира вече няколко години доброволчески инициативи, свързани с деца от институции, опазване на околната среда и гражданско образование. Благодарим безкрайно много на всички доброволци, които повярваха в идеите ни и ни подкрепиха. Това винаги са били будни и отдадени хора от всички възрасти и с различни занимания. Благодарим и на всички останали организации в страната, които чрез своята дейност и ентусиазъм развиват доброволческата култура в България.

Ако вече сте били доброволци по някоя дългосрочна програма или сте взели участие дори само за един ден, изпратете ни ваши снимки и ние ще ги публикуваме на сайта на Сдружението. Разкажете ни за опита си като доброволец, защото това е ценен опит, който заслужава да бъде споделен. Всяка такава инициатива може да вдъхнови десетки други хора, които да последват примера й.

Ако досега не сте доброволствали, но много искате да се присъедините към нас, пишете ни – как и с какво бихте искали да участвате - и ние с радост ще ви включим в една от доброволческите инициативи, които текат в момента.

Вдъхновен и вдъхновяващ Ден на доброволеца!

Няма коментари:

Публикуване на коментар