четвъртък, 2 декември 2010 г.

До края на годината Русия ще изведе на орбита нов метео спътник

От Москва към космодрума Байконур е заминал самолет Ан-123 "Руслан", в товарния отсек на който се намира контейнер с новия руски метео спътник «Еектро-Л». Планира се след доставката на космодрума Байконур, космическият апарат да бъде откаран в монтажно-изпитателен корпус на площадка 31, за да бъде подготвен за старта.

От Роскосмос са разказали, че стартът на ракетата носител "Зенит-2SБ" с допълнителен блок "Фрегат-СБ" и руския метео спътник е плананиран за 25 декември 2010 г.

Спътникът "Електро-Л" е хидрометеорологичен космически апарат и е предназначен за наблюдаване на територията на Русия. Той ще бъде изведен в точка на висене 76 градуса източна дължина, разположена над Индйския океан. Космическият апарат ще предостави многоспектрално заснемане на целия диск на Земята във видимия и инфрачервения диапазон (разрешение 1км и 4 км), при това периодичността на заснемане на един и същи регион на земната повърхност е 30 мин.

В скучай на наблюдаване на стихийни явления, периодичноста на заснемане може да бъде доведена до 10-15 мин. Освен това спътникът "Електро-Л" ще изпълнява задачи по получаване на хелиофизични данни, ретранслация и обмен на метеоинформация, а също така ретранслация на данни от автоматични метеоплатформи и сигнали от аварийни апарати от системата КОСПАС-SARSAT.

"Електро-Л" е проектиран по модулен принцип, при което приборите разположени на базовия модул се намират в нехерметично изпълнение. В качеството на платформа се използва базовият модул за служебни системи "Навигатор", който се разработва за създаване и на други космически апарати. Масата на КА "Електро-Л" на работна орбита е около 1500 кг. Срокът на активно съществуване на КА трябва да бъде не по-малко от 10 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар