четвъртък, 2 декември 2010 г.

Идат. Или са тук?

Утрин. Езерото Моно

НАСА предизвика фурор в интернет със съобщение за "астробиологическо откритие", което може да покаже, че чужди форми на живот съществуват, дори на Земята, пише в. "Дейли телеграф".

Бактерии, открити на дъното на езерото Моно в националния парк Йосемити, могат да докажат теорията за "сенчести" същества, които живеят успоредно с нас в среда, която досега се смяташе за необитаема.

"Живот, какъвто не познаваме" може дори да оцелява на планети със сурови условия и да се развива в интелигентни същества като хората, ако или когато условията се подобрят.

На пресконференция, насрочена за тази вечер, учени от НАСА ще представят откритието си за бактерията, която може да живее в среда, смятана досега за твърде отровна, за да може в нея да оцелее каквато и да е форма на живот.

На дъното на езерото Моно има много арсеник. Той обикновено е отровен за живите организми. Тези същества обаче по някакъв начин използват арсеника за оцеляването си. Тази тяхна способност увеличава възможностите подобни форми на живот да съществуват и на други планети, които нямат нашата благодатна атмосфера.

"Ако тези организми използват арсеник в метаболизма си, това показва, че те са други форми на живот, непознати досега. Те са чужди форми, но чужди форми, които живеят в нашия дом", казва д-р Луис Дартнел, астробиолог от центъра за планетарни науки в Лондон.

НАСА ще обяви резултатите с пълни подробности на пресконференция, наречена "Откритие в астробиологията, което ще има последици за търсенето на доказателства за извънземен живот".

Специалистите мислят, че бактериите доказват съществуването на втора форма на живот в тандем, както и преди и след процъфтяването на интелигентен живот на планети в цялата Вселена. Това е в унисон с идеята, че други форми на живот не само че не са рядкост, но всъщност изобилстват във Вселената.

Просто ние не разпознаваме тяхната форма като живот. В основата на тази теория е идеята, че животът на Земята може да се е появявал и изчезвал много пъти в историята на планетата ни.

Тези същества са останки от предишни обитатели на Земята. Учените също изчислиха, че някаква форма на живот съществува на стотици милиарди трилиони планети като Земята в Космоса. Обикновено обаче това са само бактерии, а интелигентните форми като нас са само преходни и съществуват само частица от времето.

Изследване, обявено миналия месец, установи, че във Вселената има изобилие от планети, на които може да има извънземен живот. След като изследваха звезди, подобни на Слънцето, астрономи откриха, че почти около всяка четвърта може да има малки скалисти планети като Земята. Много от тях може да са в район, където условията не са нито прекалено горещи, нито прекалено студени, за да съществува течна вода и вероятно живот.
Лунен изгрев. Моно

Няма коментари:

Публикуване на коментар