четвъртък, 2 декември 2010 г.

Огнен ад в Израел, наши огнеборци ще помагат

Все пак наши пожарникари летят за Израел

За Израел ще излети зам.-министърът на външните работи Димитър Цанчев и екип от български пожарникари.

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, цитиран от агенция "Фокус".

Той съобщи, че е провел разговор с министър-председателя на Израел Бенямин Нетаняху за необходимостта да бъде изпратена помощ от български пожарникари.

"Поддържаме непрекъсната връзка с кабинета на израелския премиер. Ще окажем помощ на израелската държава", добави Бойко Борисов.

Отменен е полетът на българските огнеборци за Израел

Засега не се налага български пожарникари да отпътуват за Израел, това съобщиха за news.bg от пресцентъра на Министерство на вътрещните работи.

След последните консултации, проведени с израелската страна тази вечер, е взето решение засега български пожарникари да не се включват в гасенето на големия горски пожар край Хайфа. Те остават в пълна готовност да реагират при необходимост.

Модулните групи от огнеборци бяха събрани за по-малко от два часа.

По-рано тази вечер беше съобщено, че 90 служители на Главна дирекция „Пожарна безопасност и спасяване" се подготвят да излетят спешно за Израел с правителствения самолет.

Операцията беше разпоредена от министър-председателя Бойко Борисов и координирана от главния секретар на МВР главен комисар Калин Георгиев и директора на ГД „ПБС" главен комисар Николай Николов.
Израелският премиер Бенямин Нетаняху поиска спешна помощ от четири държави за потушаване на огромен горски пожар край град Хайфа, който вече отне живота на 40 души, съобщиха световните агенции.

Нетаняху е отправил призив към Русия, Гърция, Кипър и Италия с молба да предоставят самолети цистерни.

По-късно тази вечер стана ясно, че за Израел спешно ще заминат български пожарникари, за да помагат на колегите си.

Операцията е разпоредена от премиера Бойко Борисов и координирана от главния секретар на МВР главен комисар Калин Георгиев и директора на ГД "ПБС" главен комисар Николай Николов.

Огнеборците - около 90 души, пътуват с правителствения самолет.

По последни данни жертвите на пожара са 40 затворнически надзиратели. Те се намирали в автобус, който се преобърнал и попаднал в капана на пламъците.

В района на пожара има затвор, в който излежават присъди палестинци, които според Израел застрашават сигурността на страната, както и израелци с нередовни документи. Близо 500-те души ще бъдат евакуирани заради пожара.

Евакуирани бяха и едно село със смесено население - Исифия, университетското градче на Хайфа, кибуц и хотел.

Ранени са и над 10 души, които са приети за лечение.

Стихията вече изпепели хиляди хектари иглолистни масиви. Полицията разследва причините, но все още е много рано да се каже дали става въпрос за криминално деяние.

След дългото лято в Израел тази есен е необичайно топло и сухо, като дори имаше молитви за дъжд. Днес в Хайфа бяха регистрирани 31 градуса.

Това е най-голямата подобна трагедия в страната.

Няма коментари:

Публикуване на коментар