вторник, 25 януари 2011 г.

Природните бедствия през 2010 г. са нанесли щети за 109 млрд. долара

econ.bg
Бързо развиващите се страни са изправени пред нарастване на щетите от природни бедствия, заяви Маргарета Уолстром

Природните бедствия са нанесли щети на икономиката за 109 милиарда долара миналата година, три пъти повече, отколкото през 2009 г., като най-голям дял от щетите се пада на Чили и Китай, съобщи ООН, цитирана от Ройтерс и БГНЕС.

Земетресението с магнитуд 8.8, което разтърси Чили през февруари, е струвало 30 милиарда долара. Свлачищата и наводненията миналото лято в Китай са причинили загуби за 18 милиарда долара, сочат данните на Центъра за изследване на епидемиологията при бедствия (ЦИЕБ). Въпреки че земетресението в Хаити на 12 януари е било най-смъртоносното бедствие през 2010 г. с 316 000 жертви според данните на правителството в Порт-о-Пренс, загубите за икономиката се равняват на 8 милиарда долара. Наводненията в Пакистан през юли и август са стрували на икономиката 9.5 милиарда долара.

Маргарета Уолстром, помощник генерален секретар на ООН за намаляване на опасността от бедствия, заяви, че бързо развиващите се страни са изправени пред нарастване на щетите от природни бедствия.

"Натрупаното богатство, засегнато от природните бедствия, нараства", заяви тя на пресконференция в Женева. Градовете са особено изложени на опасност от големи загуби за икономиката, когато недобре поддържаната инфраструктура е унищожена от земетресения или връхлетяна от големи бури, допълни Уолстром.

Няма коментари:

Публикуване на коментар