събота, 29 януари 2011 г.

Волският стомах криел тайните на ново, евтино биогориво

cross-bg.net
Изследователите, търсещи по-добри начини за производството на биогорива, са се обърнали за помощ към експертите по разграждането на тревата – кравите и са установили наличието на над дузина съединения в червата на едрите животни, които могат да помогнат за създаването на нови, евтини източници на екологична енергия. Ако учените се окажат прави, то кравите ще се окажат свещени не само в Индия, съобщава GreenTech.bg.

Учените използвали нови техники за генетично секвениране, за да намерят микробите, които произвеждат ензимите, които на свой ред разграждат тревата и я превръщат в използваем продукт.

В материала си в списание “Наука” те заявяват, че са вземaли проби директно от румена – онзи орган у говедата, койтo ферментира и разгражда тревата.

“Индустрията търси по-добри начини за разграждане на биомаса с цел създаването на изходен материал за ново поколение възобновяеми биогорива, – казва Еди Рубин от Съвместния геномен институт при американското министерство на енергетиката и ръководител на проучването: "Заедно с нашите сътрудници ние изследваме молекулярната техники, използвани от микробите у кравите за разграждане на растителния материал.”

За да могат да намерят правилния микроб в действие, учените използвали сонда, с която директно наблюдавали случващото се в румена на крава. Екипът използвал метагеномни методи за картиране на ДНК-то на цяла общност от организми, вместо на едно единствено създание или растение.

Целта била да се намерят онези микроби, които правят ензимите, които могат ефикасно да разграждат най-твърдите влакна в просото, една доста жилава растителна култура, която може да бъде използвана за добив на биогориво и расте сполучливо на места, където хранителните култури не се развиват добре.

Проучването продължава и в момента, но учените са обнадеждени, че разкрият ли мистерията на случващото се във волския стомах, лесно ще могат да приложат наученото за разграждане на устойчиви и „яки“ култури, подобно на просото, за добив на биогориво.

Няма коментари:

Публикуване на коментар