понеделник, 24 януари 2011 г.

Килограмът ще се подчини на физиката

obekti.bg
Възможно е в най-скоро време килограмът да загуби статута си на единствената международна мерна единица, базирана върху сътворен от човека предмет. Днес, 24 януари, учени от британското Кралско общество се събират, за да се опитат да дефинират килограма с помощта на физичните свойства и закони, предаде в. "Гардиан".

Платинено-иридиевият еталон, който се съхранява под три херметични стъклени похлупака в Международното бюро за мерки и теглилки в Париж, е изгубил 50 микрограма от теглото си от 1879 г. досега - грубо казано, тежестта на една песъчинка. Дори и това незначително отклонение обаче компрометира способностите на предмета да бъде точен аналог на мерната единица.

Въпреки че еталонът се олекотява, по международно приетата дефиниция неговата маса трябва да бъде считана точно за един килограм. За да не се измени представата ни за килограм, днешната сбирка е от изключително значение, смята организаторът Тери Куин.

Британските физици възнамеряват да определят научно параметрите на килограма с помощта на константата на Планк - основна константа в квантовата механика, свързваща електромагнитната вълна с нейната честота. Специалистите обаче възнамеряват да представят и още няколко варианта за определяне на мерната единица.

Въпросът ще бъде окончателно решен на главната конференция на Международното бюро за мерки и теглилки, която ще се проведе през тази година.

Няма коментари:

Публикуване на коментар