събота, 29 януари 2011 г.

Linux ентусиасти създават луноход

cross-bg.net
White Label Space се надява да бъде в състояние да даде на феновете на Земята възможност да управляват своя луноход. Снимка: WLS

Група Linux ентусиасти от Австралия и Нова Зеландия ще участват в конкурса на Google за създаване на лунен космически робот, базиран на отворени разработки, вкл. софтуерни и хардуерни. В проекта Lunar Numbat е ангажиран и международният екип White Label Space, който участва в конкурса Google Lunar X-Prize.

Интернет гигантът ще даде $30 млн. на създателя на първия частен луноход, способен да кацне на повърхността на Луната, да измине 50 метра и да предаде снимки и видео с висока резолюция, съобщава TechNews.bg.

Lunar Numbat бе представен наскоро на конференция за Linux в австралийския град Брисбейн. Люк Уестон, физик от Мелбърн, съобщи, че неговият екип работи съвместно с Австралийския институт за космически изследвания ASRI по създаване на сравнително евтини технологии с отворен код за целите на космически проекти. Уестон оглавява група за разработка на хардуерния контролер на ракетния двигател на Lunar Numbat.

Австралия е третата страна в света, която успя да пусне спътник от собствената си територия. В миналото нейната космическа програма разчиташе на британска ракета, но сега ASRI работи по създаване на собствен космически апарат.

Разработваните от екипа на Уестон контролери стъпват на отворени разработки както в хардуерната, така и в софтуерната част. Програмите се пускат под лиценз GPL, а хардуерът - под лиценз TAPR Open Hardware.

Linux система ще бъде инсталирана на главния бордови компютър на Lunar Numbat. В момента екипът работи върху алгоритъм за компресиране на видео на базата на MJPEG2000, за да осигури HD предаване от Луната към Земята по ограничен канал за връзка.

Предизвикателство за разработчиците е да сглобят компютър, който издържа на екстремни температури и радиация. Те се надяват, че ще могат да решат тази задача с общодостъпна елементна база.

Няма коментари:

Публикуване на коментар