сряда, 26 януари 2011 г.

Асеновград загуби най-печелившата си концесия

cross-bg.net
От днес най- печелившата инвестиция на община Асеновград е прекратена, за това гласуваха с голямо мнозинство съветниците в местния парламент. Мярката е по искане на самите акционери, строителна фирма „Запрянови-03" ООД - Асеновград. Искането е депозирано официално от докладна записка на кмета д-р Христо Грудев с настояването да стане по взаимно съгласие, съобщи кореспондентът на Информационна агенция КРОСС.

Икономически фактори и липса на сигурност и коректност от страна на общината като собственик на обекта - това са двете основни причини за внезапния отказ, заяви на сесията управителят Вакрил Запрянов. Имахме искреното желание да вложим договорираните над 2,2 милиона лева инвестиции за първите четири години, за съжаление обаче още при оформяне на концесионния договор и във времето след това бяхме обект на случайни или умишлени пренебрежения или бойкоти от страна на общинска администрация, коментират концесионерите.

Фирмата-концесионер междувременно се оказа принудена да заведе съдебен иск срещу община Асеновград за неиздължени по договор за канализация един милион лева, след като общината не е придвижила повече от две години процедурата по финализиране на плащанията. По време на дебата за прекратяване на концесията кметът на общината умишлено или случайно, но не присъства в пленарна зала, появи се след като точката приключи с гласуване. Концесионерът настояваше да изгради и покрит басейн на минералния градски комплекс „Асеница", нещо, което общината по нелогичен начин отказа да приеме като инвестиция. За шестте месеца от реализацията на концесионния договор все пак общината прие да вложени над двеста хиляди лева инвестиции от фирмата. Нова концесия за обекта няма да има, общината директно ще стопанисва градския минерален комплекс за лято 2011.

1 коментар:

  1. Икономически фактори и липса на сигурност и коректност от страна на общината като собственик на обекта - това са двете основни причини за внезапния отказ, заяви на сесията управителят Вакрил Запрянов.

    ОтговорИзтриване