петък, 28 януари 2011 г.

Млади математици "мъдрят" енергийната ефективност

news.bg
30 ученици се класираха за участие във финала на Националния преглед за млади изследователи „Енергетика и математическо моделиране", който Фондация „Млада България" в партньорство с Овергаз и Община Ямбол организира за четвърта поредна година.

Финалистите в конкурса са възпитаници на математически и технически гимназии в Русе, Варна, Димитровград, Петрич, Кюстендил, Благоевград, Разград и София. Те бяха избрани сред общо 172 участници, защото предложиха най-добрите иновационни методи за енергийна ефективност, приложение на газови технологии и математически модели във всекидневието.

Финалът на състезанието ще се проведе на 24 февруари 2011 година в Дома на техниката „Джон Атанасов", Ямбол. По традиция отличените първенци в надпреварата ще участват в Международното математическо състезание „Математика и проектиране", което ще бъде в началото на месец май в Москва.

Целта на Националния преглед е да мотивира юношите към задълбочено изучаване на учебните дисциплини, да формира у тях умения за подбор на материали, свързани с конкретни учебни теми, да развие уменията им да представят идеите си и да работят в екип.

Тази година за първи път в отборите от сектор „Енергетика" има и по един ученик от математическа паралелка, който трябва да помогне на младите газовици да съставят компютърна програма за решаване на задачи, свързани с реалното приложение на природния газ.

Няма коментари:

Публикуване на коментар