сряда, 26 януари 2011 г.

Кратка история на почти всичко

bgnauka.com
Бил Брайсън бил, като повечето от нас, неосведомен човек - не знаел нищо за планетата, на която живее, нямал представа защо океаните са солени, нито какво е протон или протеин, не провел разлива между кварк и квазар, не разбирал как някой може да знае колко тежи Земята или какво става вътре в атома, нито как учените правят откритията си. Силно заинтригуван, решил да провери възможно ли е чудесата и успехите на науката да бъдат осмислени и оценени неакадемично и непретенциозно, което обаче не означава повърхностно.
"Най-развлекателното четиво... Един пътепис за науката духовит, любопитен и пребогат на информация."

Знаете ли, че: Всеки атом в тялото ви е преминал през няколко звезди и е бил част от милиони организми, преди да се приюти във вас? Ако сте дете с нормални размери, имате потенциална вътрешна енергия да експлоадирате със силата на няколко водородни бомби?

Какво се е случило с динозаврите? Колко голяма е Вселената? Колко тежи Земята? Защо океаните са солени? Ще ни удари ли метеорит?


В това увлекателно издание на световноизвестния бестселър Наистина кратка история на почти всичко, специално съкратено и адаптирано за по-младите читатели, Бил Брайсън изследва тайните на времето и пространството и как, противно на всички очаквания, животът се появява на тази чудна планета, която всички наричаме наш дом.

По време на това пътуване ще се срещнете с някои странни учени, с ексцентрични теории, господствали много дълго, както и с някои случайни открития, променили хода на науката.
book.nauka.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар