четвъртък, 27 януари 2011 г.

Мюсюлманското население на Земята ще се увеличи два пъти по-бързо спрямо немюсюлманите, според проучване

27 януари 2011 | 08:32 | Агенция "Фокус"
През следващите 20 години мюсюлманското население на Земята ще се увеличи два пъти по-бързо, отколкото немюсюлманското население, когато се очаква мюсюлманите да бъдат повече от една четвърт от световното население, предаде АФП, позовавайки се на ново проучване.
Използвайки данни за раждаемостта, смъртността и миграцията, изследователите от „Пю форум он релиджън енд публик лайф” предвиждат 1.5% годишен ръст на мюсюлманското население в света през следващите две десетилетия, и само 0.7% увеличение на година за немюсюлманите.
Проучването „Бъдещето на световното мюсюлманско население” прогнозира, че през 2030 г. мюсюлманите ще бъдат 26.4% от световното население, което се очаква до тогава да достигне 8.3 млрд. души.

news.bg
Пю: Мюсюлманите забавят темпа на увеличение

Забавянето в раждаемостта на мюсюлманите е най-видима в Азиатско-тихоокеанския район, Близкия изток, Северна Африка и Европа и в по-малка степен сред живеещите на юг от Сахара, се казва в доклад на института Пю.

Изключително високият процент на млади мюсюлмани (тийнейджъри или на 20-ина години) вече намалява, защото пикът е бил постигнат някъде около 2000 г.

Сунитите ще продължат да бъдат доминиращото мнозинство от мюсюлманите - около 87-90%, прогнозират в Пю. Броят на шиитите ще намалява заради относително по-ниската раждаемост в Иран, където са съсредоточени около една трета от последователите на тази форма на исляма.

В доклада се изтъква тясната връзка между нивото на образованост и на раждаемост в страните с предимно мюсюлманско население. Жените в държави с най-малко образовани момичета имат средно по 5 деца, а тези, където обучението продължава най-дълго - средно по 2,3 деца.

Няма коментари:

Публикуване на коментар