събота, 29 януари 2011 г.

Някои динозаври са оцелели при планетарната катастрофа

vesti.bg
Някои динозаври са можели да преживеят планетарната катастрофа, унищожила популацията на гигантските древни животни преди милиони години. До този извод стигнаха група учени от университета Алберта.

Към момента общоприетата хипотеза е, че динозаврите са загинали в периода преди 65.5-66 млн. години. Като вероятна причина за масовото изчезване се смята падането на Земята на метеорит. При катастрофата в атмосферата се издигнали тонове пепел, които закрили за дълго време слънчевата светлина и топлина, което довело до измирането на огромно количество растения. Заради глада измрели първо тревопасните, а след това и месоядните динозаври.

Авторите на новото изследване обаче смятат, че някои са можели да оцелеят. Те изследвали бедрена кост на хадрозавър - тревопасен "гущер", живял на територията на американския щат Ню Мексико. Учените установили възрастта на останките с помощта на относително новата технология за ураново-оловна датировка. Резултатът показал, че костта е попаднала в земята преди 64.8 млн. години, което е около 700 000 години след предполагаемия период на измиране на динозаврите. Учените смятат, че този вид динозаври се е съхранил, изхранвайки се с оцелелите от катастрофата растения.

Няма коментари:

Публикуване на коментар