понеделник, 31 януари 2011 г.

Хиляди евакуирани в Япония заради изригване на вулкан

actualno.com
thejakartaglobe.com

Повече от хиляда човека са евакуирани в южната част на Япония заради опасност от пирокластични потоци в резултат на изригването на вулкана Синмое, на остров Кюшю, съобщава агенция Киодо.

Петстотин семейства са били принудени да прекарат тази нощ под открито небе, заради предупреждение от метеоролозите за опасност от потоци от горящ газ, пепел и камъни в радиус от три километра. Според преценка на специалистите, кратерът на вулкана е с диаметър вече повече от 500 метра.

Вулканичната пепел, която засипва в последно време японски градове в радиус от 50 км. в резултат на изригването, през миналата седмица стана причина за отмяна на полети и спирането на движението по автомагистралите и жп. линиите.
Първите признаци за засилващата се активност на вулкана са регистрирани на 19 януари. Първоначално тя бе оценена като слаба, но до вечерта височината на огнения стълб достигна 1500 метра. В четвъртък, за първи път от 52 години вулканът е изхвърлил пепел и камъни, а стълбът дим достигнал до 3 хиляди метра.

Под вулканичната пепел, която е вече поне пет сантиметра останаха няколко хиляди хектара селскостопанска продукция. Миналата седмица метеорологичното управление на страната повиши опасността на трета по петобалната система. В район от три километра около вулкана е забранено движението на коли.

Няма коментари:

Публикуване на коментар