неделя, 30 януари 2011 г.

Д-р Тодор Чобанов: В София ще съчетаем метрото като задължителна градска инфраструктура с уникален подземен музей

30 януари 2011 | 10:41 | Агенция "Фокус"
Идеята за създаване на подземен музей в София е била представена на научна конференция във Виена от арх. Васил Китов, дългогодишен реставратор на църквата „Света София”. Това каза в интервю за Агенция “Фокус” д-р Тодор Чобанов, заместник-министър на културата.

„Действително това е една от сериозните задачи пред Министерството на културата – да създадем модерни музеи, отговарящи на най-новите тенденции и на конкретните възможности, които се разкриват. В случая със София, метрото ни предостави уникален шанс да разкрием античното и средновековно минало на централната част на града. Тези разкопки ще променят съвсем скоро някои шаблонни схващания в нашата собствена история. Но не по-малко важен е фактът, че откритията ни позволяват да съчетаем метрото като задължителна градска инфраструктура с уникален по своя характер подземен музей, който ще радва българите и техните гости от чужбина”, каза Тодор Чобанов.
По думите му – в подземния музей от една страна посетителят ще има възможност да се разходи сред запазените антични и средновековни структури – например представителни жилища от античността, частна баня, средновековна църква, а от друга – ще посети истински музей с информационни табла, дисплеи, инсталации и интересни предмети, разположени тематично в подземното пространство. „Идеята е да се съчетае движимото и недвижимо наследство по един оптимален начин. Да се изложат предметите на мястото на откриването”, каза д-р Чобанов.

Няма коментари:

Публикуване на коментар