събота, 29 януари 2011 г.

ЮНЕСКО иска фестивала „Сурва”

cross-bg.net
artandblog.com
Международният фестивал на маскарадните игри „Сурва” става част от конвенцията за нематериално културно наследство в ЮНЕСКО. Това стана ясно днес на дискусионния форум „Фестивал и туризъм”, с който официално е открито 20-то юбилейно издание на Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва” 2011 в Перник.

Срещата беше открита от талисманите на фестивала – сурвакарчета, облечени в костюми, които ще бъдат талисманът на тазгодишния фестивал.

Форумът откри кмета на община Перник Росица Янакиева, която поздрави всички гости и каза, че за Перник е важно да се превърне в туристическа дестинация, което не би било възможно без подкрепата на всички неправителствени организации и на гражданите. Това е и основната цел на форума, в рамките на който ще бъдат споделени добри практики и нови идеи за развитието на туризма в района.

В дискусията участва зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов, който подкрепи идеята, че фестивалът е основният път за развитие на културния туризъм в Перник и се ангажира с политика за запазване на културно-историческото наследство”.

Почетен гост на дискусията бе и президентът на Федерацията на европейските карнавални градове (ФЕКГ) Хенри Ван Дер Кроон. По думите му, след като през 2008 г. Перник е бил избран за фестивална столица на Европа, сега е важно „Сурва” да запази традициите и обичаите на България.

Таня Бакалова, в качеството си на представител на ЮНЕСКО, съобщи добрата новина за перничани: „Досега в конвенцията бяха включени уникалните Бистришки баби и нестинарството. Тази година фестивалът и традицията на Сурва са предложени официално да влязат в конвенцията като защитено нематериално културно наследство. Вече е стартирана и процедура за пълноправно членство”. Росица Янакиева, заяви, че това е предизвикателство и общината ще направи всичко възможно, за да отговори на условията на ЮНЕСКО.

Няма коментари:

Публикуване на коментар