понеделник, 24 януари 2011 г.

Лошото момиченце, което може да катурне икономическото възстановяване

darikfinance.bg
Колко дълго може една икономика да издържи на рекордни цени на суровините и горивата? Днес тези цени, ключови за производството, не спират да растат и така директно заплашват крехкия процес на икономическо възстановяване. Инфлацията, която се беше прибрала в дупката след краха на пазарите през есента на 2008 г., отново се завръща в играта. Вече се изказват и притеснения, че нещата могат да стигнат много по-далеч, отколкото преди две години и половина.

Причината за страховете този път се отдава не на алчните финансисти, а на глобалния климат. Ла Ниня, момиченце на испански, е климатичен феномен, който създава хаос из целия свят, като наводнява мини, унищожава посеви и вдига цените на въглищата, каучука, соята, палмовото масло и пшеницата. Поне до края на април ще се задържи действието на Ла Ниня. Какво ли ще видим още дотогава?

Ла Ниня се поражда от изстиването на повърхностния воден слой в централната и източната част на Тихия океан. Това води до интензивни валежи в Австралия, Индонезия, Бразилия и Колумбия – и същевременно причинява суша в Калифорния и южната част на САЩ. Климатичният ефект Ла Ниня се появява регулярно и е предвидим. Но тази година момиченцето е много по-пакостливо от обичайното.

Климатолог от NASA обяснява за The Telegraph: Надеждни данни за Ла Ниня се водят от едва 50 години, но последните климатичните явления са най-тежките за разглеждания период. Възможен е даже „двоен ефект“ - удължаване на жизнения цикъл на Ла Ниня с още много месеци. За успокоение, все пак климатичните математически модели предсказват отслабване в следващите месеци. Но злото вече е направено.

Само пропуснатите ползи от неосъществените продажби на въглища от наводнените мини на Куинсланд, Австралия, са изчислени на над 2 млрд. долара. (Минният гигант BHP Billiton отчете 30% спад в предлагането на въглища). Това доведе до поскъпване с 65% на цената на кокса, до 370 долара за тон. Производителите на стомана изтръпват, тъй като вече трябваше да преглътнат ръста в цената на желязната руда. Очаква се цената на стоманата да скочи – и с това производствените разходи в безчет сектори.

След като заличи надеждите за по-добри печалби на минните собственици в Австралия, Ла Ниня порази селското стопанство в Азия. След наводнения в Тайланд, в петък цената на естествения каучук на световните пазари постави вечен рекорд. Търсенето на каучук от автомобилната индустрия на Индия и Китай изпита недостиг и нещата тепърва ще се влошат.

В тропическата част на Бразилия пък дъждовете се оказаха прекомерни и цените на плодовете ще се покачат. Освен това производството на зеленчуци е спаднало с 20% и тепърва инфлацията, която за Бразилия е неутихващ проблем, ще се усилва.

Очакванията за инфлация имат свойството да се самоизпълняват. Ако това действително стане факт, централните банки ще се видят принудени да повишат лихвите – и така растежът ще бъде стреснат. Но растежът в новите икономики, двигателите на световното възстановяване, ще спадне също и заради простата невъзможност да се финансират производствените разходи и да се поддържа консумацията на желаното ниво. В такъв случай, докато търсене и предлагане се уравновесят, предстоят нови сътресения за световната икономика.

Очакванията, че посевите в САЩ и Китай ще бъдат поразени от „момиченцето“, доведоха до пет месечен връх в цената на пшеницата. Суша до лятото в основните зърнопроизводителни райони на Южна Америка и Великите равнини в САЩ плаши производителите и дърпа цените нагоре. В най-големия производител Китай се очакват по-малко от обичайното валежи през пролетта, а 2 млн. ха зимница вече са засегнати. В Русия валежи няма да има от май до юли, прогнозира за Bloomberg климатичен експерт.
Димитър Събев

Няма коментари:

Публикуване на коментар