понеделник, 24 януари 2011 г.

За първи път - лястовица в Източните Родопите посред зима

vesti.bg
Скалната лястовица се връща по нашите земи първа от всички мигриращи птици още в края на февруари или в средата на март, но досега не е бил виждан зимуващ вид. Фото: clanga.com

Скална лястовица

Скална лястовица (Ptyonoprogne rupestris) е била видяна в Източните Родопи по време на среднозимно преброяване на водолюбивите птици в средата на януари, съобщи за БТА Христо Христов, ръководител на екипа по преброяването.

Това е първата поява на лястовицата поне от 15 години насам, откакто Христов участва в преброявания на птици.

Досега периодично са били срещани зимуващи тук щъркели.

Зимуващата в Източните Родопи лястовица обаче най-вероятно е знак за глобалното затопляне и промените в климата, смята експерът.

Слакната лястовица се връща по нашите земи първа от всички мигриращи пернати още в края на февруари или в средата на март, но досега не е бил наблюдаван зимуващ вид.

Тази година преброителите на птици в Източните Родопи не са видели нито една убита или мъртва птица, не са чули нито един изстрел и не са се натъкнали на нито един бракониер.

Това обаче не е така за други части на България, където те отчитат значителен проблем.

Тазгодишното преброяване в Източните Родопи е било част от младежка образователна програма на българско-холандския проект за устойчивото развитие на района "Новото тракийско злато".

Млади хора са били обучавани да разпознават птиците и да боравят с полеви наръчници за наблюдението им.

Екипът преброители са наблюдавали над 5000 водолюбиви птици от над 30 вида.

Преди 10 години като цяло са преброени повече от 10 хил. птици и са регистрирани над 50 вида зимуващи водолюбиви птици.

Намалението сега е почти наполовина - и като видово разнообразие, и като количество, отбелязва Христо Христов.

Например, само зеленоглавите патици тогава са наброявали между 3 и 4 хил., докато сега са между 1500 и 2000.

От 6-7 години насам липсват наблюдения на бял ангъч и червеноглава патица, както и редица други видове, уточнява още Христов.

Над 200 души са работили по повече от 100 маршрута в рамките на 35-ото среднозимно преброяване на водолюбивите птици в България (15-16 януари). То се осъществи в Европа, Близкия Изток и Северна Африка.

За осъществяване на тази международна инициатива от България работиха шест неправителствени организации, Българската орнитологична централа, представители на национални и природни паркове и районни инспекции по околната среда и водите, а координатор бе Изпълнителна агенция по околна среда.

Няма коментари:

Публикуване на коментар