петък, 28 януари 2011 г.

Роснефт и ЕxxonMobil инвестират $1 млрд. за търсене на нефт и газ в Черно море

investor.bg
Руската компания Роснефт и американската ЕxxonMobil сключиха днес споразумение в швейцарския град Давос за съвместно проучване и търсене на нефт и природен газ в участъци в руската част на шелфа на Черно море, съобщи Итар Тасс.

Инвестицията по време на реализирането на първия етап от съвместния проект за усвояване на гогоривните ресурси на Черно море ще бъде в размер на 1 млрд. долара, посочва президентът на ЕхxonMobil. Тя ще бъде направена от американската компания.

Зам.-министър председателят на Русия и ръководител на Роснефт Игор Сечин добавя, че руската компания ще се включи с инвестиции при втория етап на проекта и за Роснефт „това сътрудничество е от сериозно значение“.

По думите на Сечин проектът има комплексен характер. На първия етап ще бъде направено проучване на едно от най-големите находища на шелфа на Черно море с потенциални запаси от 1 млрд. тона петролен еквивалент.

Сечин коментира, че предстои сложна работа заради големите дълбочини, сложния релеф и агресивната морска среда. „На втория етап, след потвърждение на запасите, ще започне същинската разработка по находището“, където с инвестиции ще се включи и Роснефт. „Смятаме, че този проект ще има развитие в добива на горива и съвместната им реализация“, добавя Сечин.

Споразумението предвижда създаване на съвместна компания за провеждане на геолого-проучвателни работи. Дълбоководният участък, където ще се извършват проучванията, е с площ от над 11 хил. кв. км и е разположен в района на крайбрежието на Краснодарския край.

Няма коментари:

Публикуване на коментар