неделя, 30 януари 2011 г.

Птиците виждат земното магнитно поле

TechNews.bg
Откритието ще подпомогне навигационните технологии
Птиците имат уникална способност да виждат магнитното поле на Земята, твърди физикът Симон Бенджамин от Оксфорд. В своето изследване той не е изчислил напълно колко информация може да събере птичият поглед, но лансира нова теория, която може поне малко да проясни нещата.

Бенджамин, заедно с връстници от Центъра за квантови технологии в Сингапур, смята, че птиците имат възможността да виждат прилива и отлива на магнитното земно поле. Докато летят във въздуха, ятата от птици най-вероятно са способни да разчитат почти неуловими електрически сигнали, благодарение на сложни химични реакции.

Ако това е така, то райски пейзаж ще се появява под формата на непрекъснато менящи се сенки в тъмни или светли нюанси, пише torontosun.com.

Учените винаги са се възхищавали от това как птиците използват зрението си и вътрешната си „пътеводителна” система, за да контролират движенията си, изминавайки огромни разстояния.

Преди повече от три десетилетия те предполагали, че добрата навигация на летящите животни е подпомогната от биохимична реакция в очите, повлияна от геомагнитни сили. Днес учените считат, че клетките в окото на птиците правят това възможно чрез отделяне на протеина криптохром, който взаимодейства с всеки светлинен фотон, влизащ в очите им. Новото проучване теоритизира, че подобен процес позволява да се види електромагнитното поле на Земята. Това може да се случи само на светло.

Но дали можем със сигурност да узнаем какво вижда птицата, когато погледне надолу, към останалата част от света? „Това е всеобщ проблем” , признава Бенджамин в интервю. „След всичко дотук, как мога да съм убеден, че виждате зеления цвят по същия начин, по който и аз?”

Освен, че ще ни помогне да разберем повече за света около нас, разкриването на загадката, свързана с птичето зрение, ще послужи много и за развитие на навигацията в човешката дейност.

„Устройства, които могат да засичат магнитни полета, са много полезни навсякъде - от медицинската до полицейската дейност”, добави още Бенджамин.

1 коментар:

  1. Мојот Сведоштво Здраво на сите. Овде сум за да сведочам како го добив мојот заем од г-дин Бенџамин, откако аплицирав неколку пати од разни заемодавачи кои ветија дека ќе им помогнат, но тие никогаш не ми го дадоа заемот. Додека мојот пријател не ме запозна со г-дин Бенџамин Ли вети дека ќе ми помогне и навистина направи како што вети без никаков облик на задоцнување. Никогаш не мислев дека има уште сигурни заемодаватели додека не се сретнам со г-дин Бенџамин Ли, кој навистина помогна со заемот и ми го смени верувањето. Не знам дали имате потреба од оригинален и итен заем, слободно контактирајте го г-дин Бенџамин преку WhatsApp + 1-989-394-3740 и неговата е-пошта: Lfdsloans@outlook.com ви благодарам.

    ОтговорИзтриване