понеделник, 31 януари 2011 г.

Общини в Северозапада търсят концесионери за минерални извори

stroitelstvoimoti.com
Минералният извор в село Слатина тече като река по улиците му

Общината в Берковица е собственик на три минерални извора, за които търси концесионери, съобщи кметът на града Милчо Доцов. Те се намират в селата Слатина, Замфирово и Боровци. Водата в Слатина има доказани лечебни свойства, но не се използва. До извора е построена баня, която изобщо не е откривана. От дълги години ценната течност тече като река из селото и през лятото служи за обществена пералня.

Изворите в Боровци и Замфирово са затапени. Няма интерес към тях, твърди кметът. Въпреки това скоро ще бъде обявена покана за отдаването им на концесия.

Берковица има още един извор - в село Бързия, но той е държавна собственост и е отдаден на концесия. В момента от него бутилира водата „Ком“ софийската фирма „Етап адрес“. От същия извор по специален водопровод минералната вода стига до Берковица. Общинската минерална баня вече е продадена на фирма „Геотехмин“, която я превръща в SPA център.

Минерален извор притежава и общината във Вършец. На територията на националния курорт лечебните извори са 4, но останалите три са държавна собственост. Общински е само изворът в село Спанчевци. Част от ресурса му е предоставен на две фирми, в момента е обявена концесия и за останалия. Таксата е 1 лв. за куб. м. Предстои и прекратяването на договор с един от досегашните концесионери, тъй като той не го изпълнява. Годишно досега в местната хазна от такси за този лечебен извор са постъпвали едва по 6000 лв.

В Северозападна България минерални извори има в 8 селища, но се използват само два - във Вършец и в село Бързия. Останалите са затапени поради липса на интерес и инвестиции. Най-ценен сред тях е източникът във видинското село Сланотрън. Той е доказал качествата си за лечение на няколко вида болести. Преди години обаче е затапен, защото се намира в близост до кладенците за питейната вода на Видин и прелива в тях. Заради „агресивната“ си вода, която разяжда тръбите, изворът е поставен под циментов похлупак. Общината във Видин търси инвеститор, който да го отвори отново. Тъй като това е свързано с големи капиталовложения, досега кандидат не е намерен. Кметството обяви офертата и в интернет и предизвика интереса на наши и чужди предприемачи. Резултати обаче все още няма.

В региона има още няколко минерални извора, но те не са изследвани за лечебни качества, нито са каптирани.
Полина ВАСЕВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар